Betere balans tussen werk en privé- 5 tips

Vind je het ook moeilijker dan ooit om werk en privé te combineren? Je bent niet de enige! In dit artikel krijg je 5 tips voor een betere balans tussen werk en privé.

Ga een potentiële burn-out tegen met een betere balans tussen werk en privé

Veel mensen werken extra uren, staan onder een serieuze werkdruk of staan zelfs 24/7 stand-by. Het wordt steeds moeilijker om een evenwicht te vinden. Daarbovenop is er ook nog een verhoogde stress die in verband staat met de recentelijke inflatie of mogelijke ontslagen op het werk. "Mensen worden logischerwijs bang dat het hen ook zou overkomen en werken extra uren" zegt psycholoog Robert.

Maak meer tijd vrij voor activiteiten en mensen die je gelukkig maken

Maar zelfs als je weinig controle hebt over de uren die je moet werken, kun je jezelf afvragen: Op welke andere manieren breng ik meer vreugde en optimisme in mijn leven?. Hierbij telt maar 1 advies: "Richt je tijd en aandacht op dingen waar je wel controle over hebt."

Hieronder vind je 5 tips voor een betere balans tussen werk en privé:

  1. Plan vrije momenten in.

Wanneer je een weekplanning opstelt, maak er dan een gewoonte van om genoeg vrije tijd in te plannen. Dit met je familie en vrienden, maar ook voor activiteiten die je mentale batterij helpen opladen.

Wanneer een avondje uit met je partner of een sportwedstrijd met vrienden op de agenda staat, hebt je iets om naar uit te kijken. Het proactief plannen vormt een extra stimulans om meer verdiende vrije tijd op te nemen.

Michael staat iedere dag 3u eerder op. "Veel van mijn vrienden worden wakker, douchen en gaan meteen aan het werk. Ze klagen vaak dat ze geen tijd hebben om iets te doen," zegt hij. "Ik merk dat als ik 3 uur eerder opsta, ik een productievere en rustigere werkdag heb. En merk ook zeker het verschil, als ik dat niet doe."

  1. Laat activiteiten vallen die je tijd of energie absorberen en zorg voor een betere balans in je dagelijkse leven

Veel mensen verspillen hun tijd en energie aan activiteiten/mensen die geen waarde toevoegen in hun leven. Bijvoorbeeld gesprekken met die ene collega die voortdurend roddelt. Marlyne, een psychologe, haar advies: "Som op welke activiteiten/mensen geen extra waarde bijbrengen in je leven en beperk de tijd die je daaraan besteedt.’

Misschien kun je zelfs eerder stoppen met werken, wanneer je de tijd die je doorbrengt met die ene collega beperkt. We worden vaak meegezogen in onze routines. Deze routines maken ons dan weer minder efficiënt, zonder dat we het te beseffen.

  1. Heroverweeg huishoudelijke taken.

Denk na over tijdrovende huishoudelijke taken, die je eventueel kan ontsnappen.

Doe vaker vriendendiensten! Bied een ander aan om dingen te doen die je tof vindt of toch al van plan was te doen. "Je zou bijvoorbeeld andermans gras kunnen afrijden, in ruil voor oppasdiensten," zegt Marlyne. Maar ook je boodschappen laten bezorgen kan je veel tijd besparen.

  1. Kom in beweging voor een betere balans in je dagelijkse leven

Het is moeilijk om tijd vrij te maken voor sport, als je een overvolle agenda hebt. Toch kan het je uiteindelijk helpen om actiever te zijn in het dagelijks leven. Dit doordat het je energieniveau en concentratievermogen verhoogt.

Bieke, een advocate, gaat 2 of 3 ochtenden per week naar de fitness voordat haar gezin wakker wordt. "Het is een echte oppepper" zegt ze. "Ik heb het gevoel dat ik helderder nadenk".

  1. Onthoud dat een klein beetje ontspanning, al een grote invloed heeft.

Denk niet dat je grote veranderingen moet doorvoeren om meer balans in je leven te brengen. Marlyne raadt aan realistische doelen te stellen, zoals 1 avond per week eerder van kantoor vertrekken.

"Plan langzaamaan meer vrije momenten in" zegt ze. Misschien kun je beginnen met een 1 uur per week te besteden aan je favoriete hobby.  Zelfs tijdens een hectische dag kun je 10 of 15 minuten rust nemen, om iets te doen dat je batterij oplaadt.  

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →