Dit is waarom je niet kan slapen

Altijd moe door weinig te slapen? Je bent niet alleen

Gemiddeld krijgt 1 op de 5 mensen niet voldoende slaap, of wat ze krijgen is niet goed genoeg. Of je nu moeite hebt om in slaap te vallen of niet lijkt te kunnen blijven slapen, er is een reden waarom de slaap die je nodig hebt zo ongrijpbaar is. We zetten de mogelijke oorzaken even op een rijtje:

Je bekijkt je telefoon voor het slapen

Het probleem? Je hersenen denken dat het kunstmatige licht van het scherm daglicht is. Daardoor maakt je lichaam niet zoveel van iets dat melatonine wordt genoemd. Dat is een chemische stof die je helpt om te slapen. Als je er niet genoeg van hebt, kun je last krijgen van slapeloosheid - het onvermogen om in slaap te vallen of te blijven.

De oplossing: Zet alle digitale apparaten uit, minstens een uur voordat je je dag afsluit. Je kan ook best je telefoon ook niet in de buurt van je bed houden, vooral als je in de verleiding komt om hem te controleren voordat je het licht uitdoet, of erger nog, midden in de nacht. 

Je gaat de hele week op verschillende tijden slapen

Op woensdag om 21:30 uur en op zaterdag om middernacht gaan slapen kan je interne klok van slag brengen. Dat kan het moeilijker maken om in slaap te vallen en te blijven slapen. Het kan je ook slaperig maken als je wakker wordt.

De oplossing: Je kunt misschien niet elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan, maar probeer niet meer dan 30 tot 45 minuten te variëren, zelfs in het weekend.

Je overleeft je middagdip met een kop koffie

Cafeïne heeft veel gezondheidsvoordelen. Een groot nadeel? Het verstoort het vermogen van je hersenen om bij te houden hoelang het wakker is geweest, waardoor je alerter bent dan zou moeten. Als je van koffie houdt, of regelmatig andere drankjes met cafeïne drinkt, denk je misschien dat je er tolerantie voor hebt opgebouwd en dat je nog steeds een kop koffie voor het slapengaan kunt drinken. Maar zelfs bij de meest ervaren cafeïneliefhebbers zou dit een slecht effect hebben op hun slaap.

De oplossing: Stop de cafeïnetoevoer minstens 5 uur voordat je naar bed gaat, en eerder als je weet dat je bijzonder gevoelig bent. De meeste cafeïne verlaat je systeem binnen 7 uur. Maar als je erg zenuwachtig wordt van één kopje koffie, hou het dan bij één voor de lunch. Lees hier meer.

Je bed is allesbehalve dromerig

Als je woelt en draait, kan het aan je matras liggen. De positie waarin je slaapt kan je ook ongemakkelijk maken, wat het moeilijk maakt om te slapen. Ook je hond of kat kan de oorzaak zijn van je slechte ochtenden. Huisdieren die je bed met je delen, kunnen je 's nachts wakker maken, zelfs als je het de volgende dag niet meer weet. Een partner die schopt of meer dan de helft van het bed inneemt, kan ook de boosdoener zijn. Ze kunnen je wakker maken en voorkomen dat je de kwaliteitsslaap krijgt die je nodig hebt.

De oplossing: Zet je huisdier uit bed, en zorg ervoor dat ze uit bed blijven. En als je partner veel van het bed inneemt, overweeg dan een groter matras. Je slaapt beter als je ruimte hebt om te bewegen.

Je slaapkamer is te warm of te licht

Een koele kamer weerspiegelt de natuurlijke daling van de lichaamstemperatuur die je hebt wanneer je slaapt. Als je kamer te warm is, wordt het moeilijker voor je lichaam om af te koelen zoals het zou moeten. Dat kan je onrustig maken. Hetzelfde geldt voor licht. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen je minder melatonine geven, waardoor je je alert voelt bij het slapengaan. Hoe donkerder je kamer, hoe gemakkelijker het is voor je hersenen om in de "slaapmodus" te komen.

De oplossing: De meeste onderzoeken tonen aan dat ongeveer 20 graden ideaal is voor slaap, maar het is voor iedereen anders. Je moet misschien met de thermostaat spelen en verschillende lagen dekens proberen om te achterhalen wat goed voor je is. Als je raambekleding licht doorlaat, overweeg dan verduisterende gordijnen.

De belangrijkste van allemaal, Je hebt stress

Als je veel aan je hoofd hebt als je in bed stapt, zal het moeilijk voor je zijn om in slaap te vallen of te blijven slapen. Alle vorige factoren kunnen van belang zijn om beter te slapen, maar in de meeste gevallen zal stress de echte of grootste oorzaak zijn. We ervaren allemaal stress op verschillende vlakken en het is vaak onvermijdbaar.

Slaap blijft echter essentieel, zeker in periodes van stress. Daarom kan het enorm helpen om een natuurlijk supplement te nemen, zoals Metis Slaap & Nervositeit duo, dat het lichaam zowel helpt met stress overdag als het inslapen en doorslapen in de nacht. Dit in tegenstelling tot slaapmedicatie dat verslaving en gewenning kan veroorzaken en enkel tijdelijk helpt inslapen, is Metis niet verslavend.

Creëer daarnaast ook een ontspannend pre-bed ritueel en houd je eraan, zelfs op dagen dat je niet gespannen bent. Een douche nemen, stretchen of een fysiek boek lezen - geen boek op een tablet - voor het slapengaan zijn allemaal goede manieren om je hersenen te helpen ontspannen.

Lees hier meer over onze producten.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →