Het belang van goede slaaphygiëne: wat het is en hoe je het kunt verbeteren

Het is een algemeen aanvaard feit dat slaap essentieel is voor ons welzijn en onze gezondheid. Toch worstelen veel mensen met het krijgen van een goede nachtrust. Dit kan te wijten zijn aan een concept dat bekend staat als 'slaaphygiëne'. Goede slaaphygiëne is een combinatie van slaapomstandigheden en levensstijlgewoonten die u helpen consistent, ononderbroken te slapen.

Voordelen

Goede slaaphygiëne kan op vele manieren voordelig zijn. Als je voldoende slaap krijgt - deskundigen bevelen 7 tot 8 uur per nacht aan - zou je:

  • Minder vaak ziek worden
  • Een gezond gewicht behouden
  • Gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartziekten voorkomen
  • Je gelukkiger en minder gestrest voelen
  • Overdag helderder kunnen denken

Als je moeite hebt om in slaap te vallen, als je niet in slaap kunt blijven, of als je je vaak slaperig voelt overdag, dan zijn dit mogelijk tekenen van slechte slaaphygiëne.

Hoe Zorg Je voor Goede Slaaphygiëne?

Je kunt eenvoudige stappen nemen om slechte gewoonten te doorbreken en beter te slapen.

- Wees consistent: Ga elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Dit helpt je lichaam een routine te ontwikkelen die je helpt om elke nacht op hetzelfde moment slaperig te worden en fris wakker te worden in de ochtend.
- Houd je slaapkamer rustig, donker en op een goede temperatuur voor het slapen. Veel artsen raden 15 tot 19 graden Celsius aan.
- Maak je slaapkamer ontspannend, wat voor jou kan betekenen dat het schoon en rommelvrij is.
- Probeer voor het slapengaan een ontspanningsroutine, zoals meditatie, yoga of stretchen. Ontspanning voor de nachtrust is belangrijk.
- Beperk dutjes overdag, dit verbruikt je slaapkapitaal. 
- Maak van je bed een slaapzone: lees er niet of kijk er geen TV.
- Breng geen elektronische apparaten in de slaapkamer. Dit helpt je om niet te worden verleid om e-mails of berichten te checken vlak voor het slapengaan, of om laat op te blijven om een serie te kijken. Deze apparaten geven ook blauw licht af dat je lichaamseigen melatonineproductie kan beïnvloeden.

Meer tips:


- Eet geen grote, zware maaltijden voor het slapengaan. Dat is niet goed voor je nachtrust.
- Beperk cafeïne, deze blijft gemiddeld nog 5u in je lichaam.
- Beperk alcohol, het heeft een goed sederend effect bij het inslapen maar de afbraak doorheen de nacht zorgt voor een verhoogde hartslag en stress die dan weer nadelig zijn voor je slaapkwaliteit.
- Beweeg overdag. Of het nu gaat om een wandeling tijdens de lunch of een fietstocht voordat je gezin wakker wordt, bewegen kan je helpen om gemakkelijker in slaap te vallen. Allemaal ingrediënten voor een goede slaaphygiëne.
- Overweeg natuurlijke voedingssupplementen: bepaalde voedingssupplementen, zoals valeriaan, escholzia (Californische klaproos) en melatonine, staan bekend om hun slaapbevorderende eigenschappen. Valeriaan en escholzia kunnen helpen de geest te kalmeren en stress te verminderen, terwijl melatonine je natuurlijke slaap-waakcyclus ondersteunt.

Inzicht in en toepassen van goede slaaphygiëne kan dus een aanzienlijk verschil maken in hoe goed je slaapt en hoe je je overdag voelt. Probeer deze tips toe te passen en kijk hoe jouw nachtrust verbetert. Meer tips lezen? Klik dan hier: nog meer slaaptips.

Metis kan je ook ondersteunen tijdens deze periode met Metis Sleep 08

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →