Uitgeput of weinig energie? Hoe stress de boosdoener kan zijn.

Voel je je uitgeput, weinig energie of moeite om je te concentreren? Dat zou wel eens aan je stressniveau kunnen liggen. Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op moeilijke situaties. Hoewel het soms ook nuttig kan zijn, kan te veel stress onze gezondheid ernstig schaden.

De symptomen van stress

De meest voorkomende symptomen van stress zijn onder meer vermoeidheid, weinig energie en concentratieproblemen. Zelfs wanneer je zelf niet bewust bent van een hoog stressniveau, kan je ermee kampen. In dit artikel gaan we na hoe stress je energieniveau beĂŻnvloedt, welke rol magnesium kan spelen en welke keuzes je kan maken om de impact van stress op je lichaam te verminderen.

Wanneer we langere periodes onder druk staan en bewust of onbewust stress of angst ervaren, maakt ons lichaam hormonen zoals cortisol vrij. Dit helpt ons alert en geconcentreerd te blijven in moeilijke situaties. Wanneer ons cortisol niveau echter langere tijd verhoogd blijft, kan het ook een reeks lichamelijke symptomen veroorzaken. Voorbeelden daarvan zijn vermoeidheid, laag energieniveau, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. De aanmaak van cortisol vermindert ook de productie van andere hormonen die ons helpen ons energiek te voelen. Zoals serotonine of dopamine — waardoor we ons vermoeider voelen dan normaal.

Uitgeput of weinig energie? Misschien is het chronische stress

Dagelijks bewust of onbewust moeten omgaan met stress zorgt naast fysieke- ook voor emotionele uitputting. Chronische stress heeft een invloed op je concentratievermogen, maakt het moeilijker jezelf gemotiveerd te houden en jezelf telkens weer op te peppen. Omdat je lichaam door deze onderliggende spanning minder goed kan herstellen, is het zelfs na een goede nachtrust moeilijk om de draad weer op te pakken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de effecten van stress op je energieniveau te verminderen. Een daarvan is te zorgen voor voldoende magnesium, wat helpt met je cortisol productie te controleren.

Magnesium speelt onder meer een essentiële rol bij het ondersteunen van de afgifte van serotonine, wat de stemming verbetert en ontspanning bevordert - beide cruciale aspecten bij het omgaan met stress. Magnesium vind je bijvoorbeeld in donkere bladgroenten, noten en zaden en ter aanvulling in een supplement. Probeer dit te combineren met voldoende slaap (zeker 7-8 uur per nacht), regelmatige lichaamsbeweging (min. 30 minuten per dag) en rustgevende activiteiten, zoals yoga of meditatie om de impact van stress duurzaam aan te pakken. Wist je dat zelf 15 minuutjes pauze tijdens het werken al een gunstig effect kunnen hebben? Zo geef je jezelf de kans om je “batterijen op te laden” voor je er terug tegenaan gaat.

Stress is vandaag jammer genoeg een normaal onderdeel van het leven, en we maken het allemaal wel eens mee. Chronische stress kan lang onderliggend aanwezig zijn. Als het echter overweldigend wordt en je je langdurig uitgeput en moe gaat voelen, kunnen bovenstaande stappen je helpen jezelf beter te beschermen. Dit is hoe stress de boosdoener kan zijn.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →