Wat doet stress met je lichaamsgewicht?

Je hebt een stressvolle periode op het werk of thuis, Je bent gestrest en het begint te tonen - op meer manieren dan Ă©Ă©n. Je geraakt iets moeilijker in je favoriete broek, maar waar komen deze extra kilo's vandaan? Wat doet stress met je lichaamsgewicht?

Stress zou Ă©Ă©n van de boosdoeners kunnen zijn. Het speelt, jammer genoeg, een rol bij gewichtstoename. Hoewel het je in het begin minder eetlust kan geven, verhoogt langdurige "chronische" stress eigenlijk je hongergevoel.

Wat doet stress met je lichaamsgewicht?

De meesten van ons worden overeters als we veel druk voelen. Dit gebeurt dankzij je vecht-of-vluchtreactie, ook wel overlevingsmodus genoemd - zodra je lichaam een bepaald stressniveau bereikt, doet het wat het nodig acht. In de meeste gevallen betekent dat overeten, wat ervoor zorgt dat je lichaamsgewicht stijgt door stress.

Waarom? Omdat je lichaam denkt dat je calorieën hebt verbruikt om met je stress om te gaan, ook al heb je dat niet gedaan, zegt Apotheker Dirk Christiaen. Als gevolg daarvan denkt het dat je die calorieën moet aanvullen, ook al is dat niet nodig.

Cortisol en Comfortvoedsel

De niveaus van "het stresshormoon", cortisol, stijgen tijdens met spanning gevulde tijden. Dit kan je overeten tot een gewoonte maken. Omdat verhoogde niveaus van het hormoon ook helpen om hogere insulineniveaus te veroorzaken, daalt je bloedsuiker en heb je zin in suikerrijk, vet voedsel. Zo kan je lichaamsgewicht stijgen door stress.

Dus in plaats van een salade of een banaan, zul je eerder naar koekjes of macaroni met kaas grijpen. Daarom worden ze "comfortvoedsel" genoemd. Ook kan eten een bron van troost zijn en proberen we zo onze stress te verminderen, zegt Apotheker Dirk Christiaen.

"Dit gebeurt, deels, omdat het lichaam chemicaliën afgeeft in reactie op voedsel die een direct kalmerend effect kunnen hebben."

Vette en suikerrijke voedingsmiddelen zijn meestal de grote boosdoeners, omdat velen van ons er zo'n sterke liefde voor hebben.

De conclusie? "Meer stress = meer cortisol = hogere eetlust voor junkfood = meer buikvet, Jammer genoeg." zegt Apotheker Dirk Christiaen.

Blijvende Effecten van hogere lichaamsgewicht door stress

Het meedragen van extra kilo's kan leiden tot andere, ernstigere problemen, waaronder: Hoge bloeddruk, Diabetes, Hartziekte, Beroerte,...

Tips om Je Stress en lichaamsgewicht te Verminderen

Beweeg, maar overdrijf hierin niet. Intensieve trainingen kunnen de cortisolniveaus verhogen. Probeer een flinke wandeling bijvoorbeeld.

Mediteer, of probeer andere bewuste ademhalingsoefeningen zoals yoga en tai chi. Deze kunnen je geest helpen leegmaken en de drang naar comfortvoedsel onderdrukken.

Zoek steun bij familie en vrienden. Het is altijd goed om iemand te hebben om mee te praten of op te leunen. Als je je gespannen voelt, praat dan met iemand erover.

Probeer specifieke supplementen die zorgen voor rustgevende effecten en die de impact van stress op je lichaam verminderen. 

Zorg ervoor dat je ook voldoende slaapt. Zo verminder je je stress en hou je je lichaamsgewicht onder controle.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →