Slaap: Feiten en fabels ontrafeld

Slaap: Feiten en fabels ontrafeld

Slaap is een essentieel onderdeel van je leven, maar er doen nog steeds veel misvattingen de ronde over dit cruciale aspect van je welzijn. In dit artikel zijn de feiten en fabels over slaap ontrafeld.

Gezondheidsproblemen hebben geen verband met de hoeveelheid en kwaliteit van je slaap.

NIET WAAR: Steeds meer wetenschappelijke studies tonen verbanden tussen slechte slaap kwaliteit en/of onvoldoende slaap. Bijvoorbeeld, te weinig slaap kan de afscheiding van het groeihormoon verminderen, wat in verband is gebracht met obesitas.

Oudere mensen hebben minder slaap nodig.

NIET WAAR: De gemiddelde volwassene heeft dagelijks zeven tot negen uur slaap nodig. Hoewel slaappatronen meestal veranderen naarmate we ouder worden, verandert de hoeveelheid slaap die we over het algemeen nodig hebben niet. Oudere mensen kunnen 's nachts minder slapen vanwege frequente nachtelijke ontwakingen, maar hun slaapbehoefte is niet minder dan die van jongere volwassenen. Hier kan je meer lezen over dit topic.

Slaapstoornissen zijn niet ernstig.

NIET WAARSlaapstoornissen zoals slapeloosheid, slaapapneu en narcolepsie hebben aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid. Ze kunnen leiden tot verminderde levenskwaliteit, verhoogd risico op mentale gezondheidsproblemen en fysieke aandoeningen als ze onbehandeld blijven. Daarom is het van groot belang om een goede nachtrust te zien als een prioriteit. Niet een feit maar een fabel dus.

Alcohol helpt om goed te slapen.

NIET WAAR: Hoewel alcohol ontspannend kan zijn, verstoort het de slaapkwaliteit. Het kan leiden tot oppervlakkige slaap, frequente ontwakingen en een verminderde kwaliteit van de REM-slaap, waardoor de algehele slaapervaring wordt beïnvloed. Vergeet daarnaast ook zeker niet de andere negatieve effecten die alcohol heeft op jouw lichaam. Opnieuw een fabel en geen feit.

Als je midden in de nacht wakker wordt, en niet meer in slaap kunt vallen, moet je uit bed gaan en iets doen.

WAAR: Als je 's nachts wakker wordt, en niet binnen ongeveer 15-20 minuten weer in slaap kunt vallen. Sta dan op, en doe iets ontspannends. Ga niet in bed zitten en naar de klok kijken. Deskundigen raden aan om naar een andere kamer te gaan om te lezen of naar muziek te luisteren. Keer pas terug naar bed als je je moe voelt.

Te weinig slaap kan invloed hebben op het gewicht.

WAAR: Hoeveel je 's nachts slaapt, kan invloed hebben op je gewicht. Dit komt doordat de hoeveelheid slaap die je krijgt bepaalde hormonen kan beïnvloeden, met name de hormonen leptine en ghreline, die je eetlust beïnvloeden. Leptine en ghreline werken in een soort "checks and balances" systeem om gevoelens van honger en verzadiging te reguleren. Ghreline, dat wordt geproduceerd in het maag-darmkanaal, stimuleert de eetlust, terwijl leptine, geproduceerd wordt in vetcellen, een signaal naar de hersenen stuurt wanneer je vol zit. Als je niet genoeg slaapt, dalen de leptineniveaus, wat betekent dat je je minder verzadigd voelt na het eten, en stijgen de ghrelineniveaus, wat je eetlust stimuleert zodat je meer wilt eten. De combinatie van beide kan leiden tot overeten, wat op zijn beurt kan leiden tot gewichtstoename. Het is dus echt geen fabel maar het is een feit!

Slaap is belangrijk voor je creativiteit.

WAAR: Slaap speelt een rol in creatief denken en probleemoplossend vermogen. Tijdens de diepe slaap worden herinneringen samengevoegd en neurale verbindingen versterkt, wat kan leiden tot nieuwe inzichten en creatieve ideeën na een goede nachtrust. 

Hoe ik slaap kan genetisch bepaald zijn.

WAAR: Genen spelen een rol bij het bepalen van slaappatronen en slaapbehoeften. Verschillen in genetica kunnen verklaren waarom sommige mensen nachtbrakers zijn, terwijl anderen natuurlijke vroege vogels zijn.

Slaap is van essentieel belang voor je gezondheid, en deze informatie helpt je om veelvoorkomende misvattingen en feiten over slaap en slaapstoornissen beter te begrijpen. Lees hier meer over feiten en fabel in verband met slaap.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →