De menopauze: welke effecten heeft het op je lichaam?

De menopauze, een natuurlijke levensfase voor vrouwen, begint wanneer de eierstokken stoppen met het produceren van oestrogeen en progesteron, wat resulteert in het stoppen van de menstruatie. Dit normale onderdeel van het ouder worden komt meestal voor tussen de late jaren 40 en het begin van de 50. Het toont het einde van de reproductieve jaren van een vrouw. 

Het treedt op natuurlijke wijze op wanneer de eierstokken van een vrouw geen functionerende eicellen meer hebben. Bij de geboorte hebben de meeste vrouwen ongeveer 1 tot 3 miljoen eicellen, die geleidelijk verloren gaan gedurende het leven van de vrouw. Tegen de tijd dat meisjes hun eerste menstruatie krijgen, hebben ze gemiddeld ongeveer 400.000 eicellen. Tegen de menopauze kan een vrouw minder dan 10.000 eicellen hebben. Een klein percentage van deze eicellen gaat verloren door de normale ovulatie (de maandelijkse cyclus). De meeste eicellen sterven af door een proces dat atresie wordt genoemd.

Gevolgen menopauze

Ongeveer 75%-85% van de vrouwen in de menopauze heeft last van opvliegers, die gemiddeld vijf jaar kunnen aanhouden. Opvliegers en nachtelijk zweten kunnen de slaap bemoeilijken en deze symptomen kunnen tot wel vijf jaar aanhouden.

  • Opvliegers: Voor velen zijn opvliegers onvermijdelijk tijdens de perimenopauze, de jaren voor de daadwerkelijke menopauze, die meestal tussen de 45e en 55e levensjaar optreedt. Sommige vrouwen ondergaan opvliegers zonder zweten, terwijl anderen zo hevig transpireren dat ze van kleding moeten wisselen. 
  • Nachtelijk zweten: waarbij opvliegers 's nachts leiden tot doordrenkte lakens, is een bijkomend ongemak. 

    Ongeveer 75% van de vrouwen ontkomt niet aan opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de perimenopauze en menopauze. Gelukkig is er een minderheid die hier geen last van heeft, terwijl anderen slechts milde opvliegers ervaren. De duur en frequentie variëren, met een enkele opvlieger die één tot vijf minuten kan duren en bij sommige vrouwen slechts een paar keer per week voorkomt, terwijl anderen dagelijks worden geconfronteerd met ernstige opvliegers, tot wel 20 tot 30 keer per dag. Het begrijpen van deze symptomen helpt vrouwen zich voor te bereiden op deze levensfase en effectief om te gaan met mogelijke ongemakken.

    Herken je één van deze symptomen en nemen deze de overhand? Neem dan zeker eens contact op met je huisarts.

    Apotheker Dirk
    Oprichter Metis Supplements

    ← Vorige Volgende →