Hoe ouder worden je slaap verandert

Slaap je niet meer zo goed als vroeger? Je bent niet de enige!

Bijna de helft van de mannen en vrouwen boven de 65 jaar zegt minstens één slaapprobleem te hebben. Een voorbeeld hiervan is onder andere slapeloosheid.

Het is geen geheim; hoe ouder je wordt, hoe meer er aan je lichaam veranderd. Zo ook je slaappatroon. Over het algemeen slapen oudere mensen minder, hebben ze last van gebroken nachten en slapen ze vaak erg licht. Echter blijft kwaliteitsrust een must voor een gezonde levensstijl.

Wat veroorzaakt slaapproblemen bij het ouder worden?

Enkele veel voorkomende redenen zijn:

Slechte slaapgewoontes: Het lichaam heeft routine nodig. Door elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, creëer je een “interne klok”. Door hiervan af te wijken zal het moeilijker zijn om kwalitatieve rust te ervaren. Ook is het een goed idee om het glaasje alcohol voor het slapen gaan te laten staan, een kalme omgeving te creëren en alleen in bed te liggen als je slaapt.  Dit is overigens voor elke leeftijdsgroep zo.

Medicijnen: Medicijnen kunnen invloed hebben op het inslaap vallen en blijven. In sommige gevallen stimuleren medicijnen het wakker blijven zelfs. Als je hier last van hebt adviseren wij sterk om je te laten controleren bij een arts.

Zorgen, stress of verdriet: Ouder worden brengt veel veranderingen met zich mee. Sommige positief, de andere wat minder. Tijdens de moeilijkere periodes kan stress een grote boosdoener zijn voor je slaap.

Wij adviseren een arts in te lichten tijdens deze periodes. Zij kunnen helpen je gedachtes te verlichten waardoor je op langere termijn beter kunt rusten.

Slaapstoornissen: Naast de welbekende slapeloosheid, spreken we hier ook over apneu, rusteloze benen syndroom, periodieke ledematen bewegingsstoornis, en REM-gedragsstoornis. Laat je zeker checken als symptomen van deze stoornissen aansluiten op je klachten.

Te veel vrije tijd: Veel mensen blijven tot ver in hun oude dag actief, maar als je dagen te weinig zijn, kan het moeilijker zijn om goed te slapen.

Krijg je voldoende slaap? Iedereen is anders. Als je minder slaapt dan toen je jonger was, maar je je overdag nog steeds uitgerust en energiek voelt, kan het zijn dat je nu minder slaap nodig hebt.

Echter adviseren wij zeker om je arts te informeren als je slaaptekort je overdag beïnvloedt. Er zijn stappen die je kunt nemen, om beter te rusten. Veel daarvan zijn eenvoudige aanpassingen in jouw dagelijkse routine, zoals een vaste routine, meer actief zijn en stappen ondernemen om jouw geest tot rust te brengen voordat je naar bed gaat.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →