Hoe beïnvloedt stress je haar en nagels?

Haar en nagels zijn vaak de trots van ons lichaam, het heeft invloed op ons voorkomen en dus ook op ons zelfvertrouwen. Een vaak onderschatte factor dat rechtstreeks impact heeft op onze haren en nagels is stress. Maar hoe werkt dat dan precies?

Wat doet stress met je haar?

Onderzoekers aan de Harvard University hebben een interessant onderzoek gedaan bij muizen waarbij er een duidelijk verband werd aangetoond tussen haar en stress. Je vraagt je waarschijnlijk af wat dit te maken heeft met het haar van een mens?

Wel, de bevindingen uit het onderzoek kunnen ook doorgetrokken worden naar de mens. Wat bleek? Naast de bekende effecten op onze mentale en fysieke gezondheid, wordt bevestigd dat stress ook een aanzienlijke invloed heeft op de conditie van ons haar. De onderzoekers van Harvard University hebben een verband aangetoond tussen chronische stress en haaruitval bij muizen. Dit biedt belangrijke inzichten in hoe stress zorgt voor haarverlies bij mensen.

De studie toonde aan dat het stresshormoon de stamcellen in haarzakjes beschadigen, wat resulteert in vertraagde haargroei en een verlengde rustfase. Stress veroorzaakt dus niet alleen mentale en emotionele symptomen, maar jammer genoeg ook fysieke gevolgen zoals haaruitval.

Hoe werd het onderzoek concreet uitgevoerd

Voor het onderzoek werden er muizen blootgesteld aan milde stress. Het gevolg hiervan was een verhoging in cortisolspiegels, wat resulteerde in verminderde haargroei. Interessant genoeg kon de normale haarcyclus wel worden hersteld door hen een ingrediënt te geven dat de stamcellen van de haarzakjes activeert.

Wat doet stress met je nagels?

Net zoals ons haar kan ook onze nagelgezondheid worden beïnvloed door stress en andere interne factoren. Je nagels lijken misschien te lijden onder uw levensstijl, maar stress kan ook een invloed hebben.

Gezonde nagels hebben vitamines en mineralen nodig zoals proteïne, biotine, silica, magnesium, zink en ijzer. Jammer genoeg maakt stress het moeilijker voor ons lichaam om de voedingsstoffen op te nemen. Stress heeft als gevolg dat er nagelribbels, putjes en afschilfering ontstaan die de nagel verzwakken.

Ook bestaat er de kans dat je bent teruggevallen op een nerveuze tic zoals nagelbijten of wrijven, wat zelfs meer schade aan de nagelbedden veroorzaakt. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om eventuele schade aan je nagels te bestrijden. 

Wat kan je zelf doen?

Hoewel stress onvermijdelijk kan zijn, zijn er verschillende manieren om de impact ervan op ons haar en nagels te verminderen. Het beoefenen van stressverlichtende activiteiten zoals meditatie, yoga en lichaamsbeweging kan helpen om de algehele gezondheid te verbeteren en stressgerelateerde haaruitval en nagelafwijkingen te verminderen.

Een gezonde levensstijl handhaven is uiteraard belangrijk voor gezonde haren en nagels. Denk hierbij aan een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van haar en nagels, zoals proteïnen, vitaminen en mineralen. Uiteraard is dit simpeler gezegd dan gedaan. Gelukkig bestaan er ook specifieke producten die gericht zijn op stress en nagels zoals de Metis Hair & Nails 09. Deze bevat onder andere het olijfbladextract dat één van de sterkste antioxidanten is. Deze beschermt het lichaam tegen stress en haaruitval.

Kortom, hoewel stress onvermijdelijk is in het moderne leven, kunnen bewuste keuzes en gezonde gewoonten helpen om de impact ervan op ons haar en nagels te minimaliseren.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige