Welk effect heeft stress op je slaap?

Je schud je hoofd. Piekerend kijk je voor de zoveelste keer naar die saaie muren in je slaapkamer. Voor je het weet zijn er al enkele uren gepasseerd en geen seconde heb je het gevoel dat je in slaap zal vallen. Niet te vergeten, tegen morgen moet je nog een deadline halen op je werk. Zonder dat je het merkt beïnvloedt stress je slaap op allerlei negatieve manieren. De vraag is dan: "Welke effecten hebben stress op je slaap en wat kan je hieraan doen om stress te verminderen?"

Effect van stress op inslapen

De eerste manier waarop stress invloed heeft op jouw slaap is het moment wanneer je in slaap valt. Stress leidt namelijk tot een toename in adrenaline waardoor je veel alerter wordt en onrustig voelt. De negatieve werking wordt bovendien verder verergerd wanneer je piekert over de problemen die je ervaart.

Ten tweede blijft het negatieve effect van stress op slaap aanhouden, zelfs nadat je in slaap bent gevallen. Spanning en stress hebben namelijk ook invloed op de slaapkwaliteit. Beiden verhogen de kans op onrustige nachten, dromen of nachtmerries. Wat gebeurt er dan concreet? Je ervaart minder herstellende slaap waardoor je de dag erna gevolgen ervaart. Wanneer de verstoorde nachtrust ook overdag zorgt voor meer vermoeidheid en meer spanning, kan dit zelfs verder leiden tot een vicieuze cirkel.

Hoe verminder je stress?

Goed nieuws, er is nog licht aan het einde van de tunnel. Er zijn namelijk verschillende maatregelen om stress tegen te gaan. Ten eerste moet je tijd nemen om te ontspannen voor je in bed kruipt. Enkele manieren om dit te doen is door bijvoorbeeld het nemen van een warm bad, het lezen van een boek of wat lichte stretchoefeningen doen. Bovendien helpt het ook om diepe ademhaling of mindfulness technieken te oefenen.

Daarnaast ondersteunen ingrediënten zoals ashwagandha en magnesium je lichaam om de effecten van stress op je slaap te verminderen. Wanneer jij je lichaam beter beschermt tegen de invloed van stress zal je doorhebben dat je opnieuw wat meer controle krijgt over je slaap. Ook zal je merken dat je veel beter uitgerust bent doordat stress minder invloed heeft gehad op je nachtrust.  

Tot slot is het zeer belangrijk om te onthouden dat stress een normaal onderdeel is van ons leven. Stress is helaas een dagelijks gevoel dat we ervaren en zullen blijven ervaren. Toch blijft het van belang dat je tijd neemt om te ontspannen om je lichaam te beschermen tegen stress. Het verbeteren van je nachtrust zal leiden tot een betere algemene gezondheid en welzijn. Niet te vergeten, je zal jezelf ook enorm dankbaar zijn in de toekomst.

Op zoek naar ondersteuning bij stress-gerelateerde slaapproblemen? Ontdek Metis Sleep 08 & Metis Anti-Stress 03

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →