Mythes en feiten over je haar

Het kan lang en golvend zijn, kort en recht, of glad en glanzend. Haar is er in vele verschillende lengtes, stijlen en kleuren. Er bestaan echter ook heel wat mythes en misvattingen over haar. Dit artikel behandelt enkele van de meest voorkomende mythes, feiten en misvattingen zodat je meer te weten komt over hoe je jouw haar optimaal kan verzorgen.

Grijs haar

Sommige mensen beschouwen grijs haar als een aparte en mooie eigenschap maar voor anderen is het een pijnlijke herinnering dat ze ouder worden. Hoe je er ook over denkt, grijs of wit haar is vrijwel onvermijdelijk bij het ouder worden.

Wetenschappers hebben veel moeite gedaan om de oorzaak van grijs haar te onderzoeken, en ze denken dat ze het probleem bij de wortel hebben aangepakt. Haar krijgt zijn kleur van een pigment genaamd melanine. Melanocytencellen produceren melanine in de haarzakjes. Onderzoekers hebben ontdekt dat melanocyten in de loop der jaren cumulatieve schade oplopen, waardoor ze uiteindelijk geen melanine meer kunnen produceren. Studies noemen DNA-schade en een opeenhoping van waterstofperoxide in de follikels als mogelijke oorzaken van deze verstoring van de melanineproductie. Zonder melanine heeft het nieuwe haar dat aangroeit geen pigment, waardoor het grijs, wit of zilver lijkt.

Sommige mensen worden al jong grijs, al vanaf hun tienerjaren. Vroegtijdige grijze haren worden meestal bepaald door de genen. Dus als je moeder of vader vroeg grijs werd, bestaat er een kans dat jij dat ook zult ervaren.

Haaruitval

Er zijn veel mythes en feiten over je haar. Normaal gesproken maakt haar een regelmatige groeicyclus door. Tijdens de anagene fase, die twee tot zes jaar of langer duurt, groeit het haar. Tijdens de telogene fase, die ongeveer drie maanden duurt, rust het haar. Aan het einde van de telogene fase valt het haar uit en wordt het vervangen door nieuw haar. De gemiddelde persoon verliest ongeveer 100 haren per dag. Haaruitval kan ook andere oorzaken hebben, zoals medicijnen of ziekten.

Naarmate mannen ouder worden, verliezen ze meestal het haar bovenop hun hoofd. Dan blijft er uiteindelijk een hoefijzervormige ring van haar aan de zijkanten over. Deze vorm van haaruitval wordt kaalheid met een mannelijk patroon genoemd. Het wordt veroorzaakt door genen en wordt gevoed door het mannelijke hormoon testosteron. Deze genen komen van beide ouders, het idee dat mannen op de vader van hun moeder lijken is een mythe. Bij kaalheid met vrouwelijk patroon is het haarverlies anders, het wordt dunner aan de bovenkant van de hoofdhuid terwijl het haar aan de voorkant intact blijft.

Factoren die bijdragen aan haarschade kunnen zijn: anticonceptiepillen, medicijnen voor een hoge bloeddruk of chemotherapie. Ook andere zaken kunnen een sterke invloed hebben op haarbeschadiging zoals zware stress, hormonale problemen of zwangerschap.

Bepaalde haarverzorgingspraktijken zoals het dragen van strakke paardenstaarten of regelmatig bleken kunnen ook leiden tot haaruitval. Sommige mensen trekken dwangmatig hun haar uit, deze psychologische stoornis wordt trichotillomanie genoemd. Als haarverlies verband houdt met een medicijn, voorkomt het stoppen met het medicijn meestal verdere haaruitval en groeit het haar uiteindelijk terug. Ook na de meeste ziekten, bestralingen of chemotherapie groeit het haar meestal terug.

Schade aan het haar

Regelmatig föhnen, stijlen, highlights en een permanent kunnen een ravage aanrichten aan het haar. Hierdoor kan het broos, gebroken en onhandelbaar worden. Gespleten haarpunten en droog haar zijn slechts twee slachtoffers van overmatig stylen. Overmatige styling en hitte kunnen gespleten haarpunten veroorzaken, die ontstaan wanneer de beschermende buitenste laag van het haar (de cuticula) beschadigd raakt en loslaat. Enkele behandelingen voor gespleten haarpunten zijn:

- Voorzichtig borstelen met een zachte, flexibele haarborstel; niet overborstelen.

- Vermijd handdoekdroging. Als je jouw haar droogt met een handdoek, wrijf het dan zachtjes in.

- Gebruik een conditioner, en laat ongeveer één keer per week een diepe conditioner inwerken.

Haar heeft vocht en een bepaalde hoeveelheid olie nodig om er gezond uit te blijven zien. Een aantal dingen kunnen het haar uitdrogen, waaronder:

- Te vaak wassen

- Een agressieve shampoo gebruiken

- Overmatig föhnen of gebruik van een krul- of stijltang

- Blootstelling aan zon, wind en droge lucht

- Gebruik van kleurstoffen

- Slechte voeding

- Bepaalde medicijnen

Vet haar

De hoofdhuid bevat een natuurlijke olie/talg die de huid gesmeerd houdt. Talgklieren produceren talg. Soms draaien deze klieren overuren en produceren ze te veel olie, wat leidt tot een vette hoofdhuid. Vettig haar kan er dof, slap en futloos uitzien en het kan moeilijker handelbaar zijn. Om vettig haar te behandelen kan je kiezen voor een zachte shampoo die speciaal is samengesteld om talg onder controle te houden. Deze waren de mythes en feiten over je haar. Metis supplements draagt bij aan het behoud van normaal haar.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

Volgende →