Breekbare nagels. Wat zijn de oorzaken en oplossingen?

Alles, van ouderdom tot slechte voeding, kan je nagels droog, dun en broos maken. Er zijn ook behandelingen en medische aandoeningen die ze broos kunnen maken. Maar je hoeft het probleem niet te accepteren. De juiste verzorging kan een wereld van verschil maken om je nagels gezond en sterk te houden.

Wat zijn mogelijke oorzaken?

Te veel vocht: Als je nagels nat worden, zwellen ze op. Als ze opdrogen, krimpen ze. Als je handen vaak in water zijn, vooral als je ook harde zepen of detergenten gebruikt, kan deze constante verandering je nagels uitdrogen en ze zacht en gemakkelijk laten afbrokkelen.

Naarmate je ouder wordt, kunnen je nagels uitdrogen en langzamer groeien. Teennagels worden meestal dikker en harder, terwijl vingernagels dunner worden en gemakkelijker breken. Er is geen specifieke leeftijd waarop dit gebeurt en het gebeurt niet bij iedereen, maar het kan de oorzaak zijn van je broze nagels.

Raynaud's syndroom is een aandoening die de bloedvaten aantast en ervoor zorgt dat je handen en voeten niet genoeg bloed krijgen. Hierdoor hebben je nagels moeite om gezond te blijven. Broze nagels zijn een veelvoorkomend symptoom van het Raynaud's syndroom.

Niet genoeg voedingsstoffen: Broze nagels kunnen soms betekenen dat je niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Bijvoorbeeld, lage calciumwaarden (hypocalciëmie) kunnen schilferige huid, droog haar en broze nagels veroorzaken, samen met spierkrampen.

Wat zijn mogelijke oplossingen?

Draag handschoenen: Een eenvoudige manier om je nagels te beschermen tegen te veel vocht of harde chemicaliën is door handschoenen aan te trekken als je afwast of het huis schoonmaakt. Kies rubberen handschoenen die gevoerd zijn met katoen, zodat je minder zweet.

Gebruik je nagels niet als gereedschap: Gebruik je graag je nagels om bijvoorbeeld blikjes frisdrank of andere containers te openen? Geef ze rust. Gebruik in plaats daarvan andere objecten om te voorkomen dat je je nagels beschadigt of hun sterkte vermindert.

Voedingssupplementen: Enkele kleine studies tonen aan dat het dagelijks innemen van biotine je nagels dikker en sterker kan maken. Biotine en andere aminozuren dragen bij aan de productie van meer keratine in het lichaam, wat helpt om de dikte van de nagels te verbeteren en de groei van de nagels te versnellen. Biotine wordt ook in verband gebracht met de preventie van bepaalde nagelaandoeningen, zoals schimmelinfecties.

Houd je nagels kort: Knip en vijl je nagels regelmatig om nagelhaakjes te voorkomen en ze te repareren. Je zou ze recht moeten knippen met scherpe nagelknippers of nagelschaartjes. Vijl ze  daarnaast in een lichte curve aan de uiteinden.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige