Magnesiumcitraat, wat zijn de voordelen?

Magnesium wordt wel eens "het vergeten elektrolyt" genoemd. Net als natrium, kalium en calcium is magnesium een positief geladen ion (kation) in het lichaam, waar het verantwoordelijk is voor het mogelijk maken en reguleren van spierfuncties. Magnesium is het op drie na meest voorkomende kation in het lichaam en komt voor in elk weefsel. Maar wat zijn de voordelen van magnesiumcitraat?

Magnesiumcitraat is een vorm van magnesium. Het is vaak als supplement ingenomen. Magnesiumcitraat is een zout, een ionische verbinding. Het bevat positieve magnesiumionen en negatieve citraationen. Dezelfde negatieve ionen die citroenzuur vormen.

Magnesiumcitraat lost gemakkelijk op in water. Dit maakt het ook een uitstekende bron van voeding magnesium die gemakkelijk wordt opgenomen in de bloedbaan en lichaamsweefsels.

Voordelen van magnesiumcitraat

Magnesiumcitraat is een goede bron van magnesiumionen die in het hele lichaam nodig zijn. Magnesium is nodig in elk weefsel in het lichaam. Het werkt samen met nucleïnezuren om energie te produceren en is betrokken bij meer dan 300 enzymatische systemen die de productie van eiwitten, signaaloverdracht in zenuwen en spieren, bloeddruk, bloedglucose en andere functies reguleren.

De gezondheidsvoordelen van magnesiumcitraat zijn onder andere:

Regulatie van de spijsvertering: Magnesiumcitraat zorgt ervoor dat de darmen water in de ontlasting vrijgeven. Dit verzacht de ontlasting en verlicht obstipatie en onregelmatigheid. Magnesiumcitraat is milder dan sommige andere magnesiumverbindingen en wordt gebruikt als actief bestanddeel in veel commercieel verkrijgbare laxeermiddelen.

Ondersteuning van spieren en zenuwen: Magnesium is nodig voor een goede werking van spieren en zenuwen. Magnesiumionen, samen met calcium- en kaliumionen, zorgen voor de elektrische ladingen die ervoor zorgen dat spieren samentrekken en zenuwen elektrische signalen door het lichaam sturen.

Botsterkte: Magnesiumcitraat helpt bij het reguleren van het transport van calcium over celmembranen, wat een sleutelrol speelt bij botvorming. De botten fungeren ook als een opslagplaats voor magnesium in het lichaam. Ongeveer 60% van het totale magnesiumgehalte van het lichaam bevindt zich in de botten.

Hartgezondheid: De voordelen van magnesiumcitraat stoppen niet hierbij. Magnesium helpt de hartslag regelmatig te houden door de geleiding van de elektrische signalen die de timing van het hart controleren te reguleren. Magnesiumcitraat wordt vaak gebruikt om hartritmestoornissen te voorkomen. Arteriële stijfheid is een risicofactor die verband houdt met atherosclerose en hart- en vaatproblemen kan veroorzaken. Magnesiumcitraat helpt de wanden van de slagaders flexibeler te maken, waardoor dit risico wordt verminderd.

Hoeveelheden en dosering

Helft van de bevolking krijgt niet genoeg magnesium binnen via hun voeding, ondanks de voordelen die ze van magnesiumcitraat missen. Dit is verrassend, omdat magnesium beschikbaar zou moeten zijn in groenten en andere voedselbronnen. Een mogelijke verklaring suggereert dat de bodems mogelijk uitgeput zijn van magnesium, waardoor gewassen en groenten ook tekorten vertonen.

Magnesiumtekort kan problemen zoals spierkrampen, fibromyalgie, hartritmestoornissen, osteoporose of migraine hoofdpijn veroorzaken.

Onder normale omstandigheden voor gezonde individuen vormt overmatige inname van magnesiumcitraat geen gezondheidsrisico omdat de nieren overtollig magnesium uit het bloed verwijderen.

Een normaal dieet levert het grootste deel van de ADH voor magnesium. Meestal volstaat de aanvulling met supplementen tot 250mg per dag.

Magnesium is gemakkelijk verkrijgbaar via voedsel. Men kan het vinden uit bladgroenten, noten, zaden en volle granen. Een eenvoudige manier om dit te onthouden is door magnesium te associëren met vezels. In de meeste gevallen zijn voedingsmiddelen die goede bronnen van vezels zijn ook rijk aan magnesium.

Omdat magnesiumcitraat je hersenfunctie en mentale weerbaarheid ondersteunt, kozen we ervoor deze o.a. te gebruiken in onze Metis Anti-Stress 03 formule (56mg Magnesiumcitraat.) Dit waren de voordelen van magnesiumcitraat.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →