Zo houd je je immuunsysteem sterk de komende maanden

Heb je het gevoel dat je keer op keer verkouden wordt, terwijl anderen zonder moeite de winter doorkomen? Misschien is het tijd om je immuunsysteem een handje te helpen.

Vaak zijn we extra alert op onze weerstand tijdens de winter, wanneer verkoudheden en griep om elke hoek op de loer liggen. Maar wist je dat je immuunsysteem het hele jaar door hard aan het werk is? Of het nu gaat om het afweren van een vervelend griepvirus of een onverwachte infectie, je lichaam probeert je voortdurend te beschermen. 

Hoe werkt het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is het natuurlijke verdedigingssysteem van je lichaam. Het is een ingewikkeld netwerk van cellen, weefsels en organen die samenwerken om je lichaam te verdedigen tegen indringers. Die indringers kunnen bacteriën, virussen, parasieten, zelfs schimmels zijn, allemaal met het potentieel om ons ziek te maken. Ze zijn overal - in onze huizen, kantoren en achtertuinen. Een gezond immuunsysteem beschermt ons door eerst een barrière te creëren die deze indringers of antigenen tegenhoudt, zodat ze niet het lichaam kunnen binnendringen.  

Als er toch een antigen langs de barrière glipt, produceert het immuunsysteem witte bloedcellen en andere chemicaliën en eiwitten die deze vreemde stoffen aanvallen en vernietigen. Ze proberen het antigen te vinden en er vanaf te komen voordat het zich kan vermenigvuldigen. Als dat niet lukt, versnelt het immuunsysteem nog meer om de indringers te vernietigen terwijl ze zich vermenigvuldigen. 

Hoe kan je een gezond immuunsysteem opbouwen? 

Er zijn vele eenvoudige, alledaagse gewoonten die je kunt aannemen om je immuunsysteem op natuurlijke wijze te versterken en je gezondheid te ondersteunen. Hieronder vind je enkele tips voor een sterkere immuniteit op de lange termijn. 

Ga een stukje wandelen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om je lichaam in beweging te krijgen, maar het kan ook je immuunsysteem een flinke oppepper geven. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig wandelen je immuunfunctie kan versterken. 

Hoewel wetenschappers nog niet precies begrijpen hoe dit proces werkt, is het wel duidelijk dat mensen die regelmatig wandelen vaak beter functionerende witte bloedcellen hebben. Deze zijn cruciaal bij het bestrijden van infecties. Bovendien bevordert wandelen de afgifte van endorfines, natuurlijke hormonen die je humeur verbeteren, pijn verlichten en ontspanning bevorderen. 

Eet gezond

Goede voeding is essentieel voor een goed werkend immuunsysteem. Een dieet vol lege calorieën leidt niet alleen tot gewichtstoename, maar kan je ook vatbaarder maken voor infecties. 

Een dieet rijk aan antioxidanten en vitamines kan daarentegen de weerstand tegen infecties verhogen. Denk aan eten in kleur: donkergroene, rode, gele en oranje vruchten en groenten zitten boordevol antioxidanten. Probeer bessen, citrusvruchten, kiwi, appels, rode druiven, boerenkool, uien, spinazie, zoete aardappelen en wortels. 

Slaap voldoende 

Regelmatige periodes van slapeloosheid kunnen je niet alleen overdag vermoeid laten voelen, maar je ook vatbaar maken voor ziektes. Zoals verkoudheden, griep en andere infecties. Op de lange termijn is aangetoond dat slecht slapen ook het risico op andere gezondheidsproblemen verhoogt, waaronder obesitas en diabetes. 

Het lichaam gebruikt slaap als een manier om zichzelf te genezen. Als we niet genoeg slaap krijgen - of de diepere slaapstadia niet bereiken - wordt het genezingsproces verstoord. Probeer daarom minstens 7 uur per nacht te slapen zodat je een verhoogde weerstand creëert tegen infectieziekten.  

Probeer je stress te beheersen

Stress kan een grote invloed hebben op onze gezondheid, maar gelukkig zijn er eenvoudige manieren om ermee om te gaan. Probeer dagelijks even de tijd te nemen voor ontspanning, zoals meditatie of een rustige wandeling. Vind activiteiten die je plezier brengen en zorgen voor afleiding. Praat met vrienden of familieleden over wat je dwarszit. Door stress te beheersen, kun je je immuunsysteem versterken en je algehele welzijn verbeteren. 

Geef je lichaam wat het nodig heeft

De winter is in aantocht, en dat betekent dat we extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen om ons immuunsysteem te ondersteunen. Vanwege de veranderingen in het weer en jouw dagelijkse routine tijdens de herfst-en wintermaanden krijgt jouw lichaam niet voldoende vitamines en mineralen binnen om je immuunsysteem goed te ondersteunen. Supplementen kunnen hier een onmisbare aanvulling zijn om tekorten in jouw lichaam op te vullen. Bij Metis hebben wij de Winter Essentials ontwikkeld, een alles-in-1 supplement dat de normale werking van je immuunsysteem ondersteunt waardoor je beter beschermd bent tegen verkoudheden en griep. Het je lichaam met het aanvullen van tekorten, zoals het meest voorkomende tekort aan Vitamine D. 

Natuurlijk wil je dat je immuunsysteem je elke maand blijft beschermen tegen vervelende kwaaltjes en andere gevaren. Daarom is het ook mogelijk om bij Metis een abonnement te nemen op onze Winter Essentials, zo ben je zeker dat je je lichaam elke maand blijft ondersteunen.  

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →