Kan je eigenlijk iets doen om minder snel ziek te worden?

Kan je eigenlijk iets doen om minder snel ziek te worden? Een gewone verkoudheid is een van de meest voorkomende ziekten die wereldwijd jaarlijks miljoenen mensen treft. Hoewel het meestal bij onschuldige symptomen blijft, kan het toch best onaangenaam zijn en uitzonderlijk ook leiden tot ernstigere ziekten. Het is dus erg belangrijk om je immuunsysteem te versterken en het risico op verkoudheid te verminderen.

Hoe wordt je minder snel ziek?

Vanzelfsprekend is een gezond en evenwichtig dieet een van de beste manieren om je immuniteit te versterken. Het eten van genoeg fruit, groenten en volle granen is van essentieel belang.  Hiermee kan je infecties bestrijden. Zorg ook voor voldoende eiwitten, want die zijn essentieel voor je immuunsysteem, net als voeding die rijk is aan probiotica zoals yoghurt, gefermenteerde groenten en zuurkool. Zie hier een lijst met voeding rijk aan probiotica.

Sport en lichaamsbeweging helpt je lichaam met het controleren van je stresshormonen, deze hebben namelijk een grote invloed op je immuunsysteem en beschermt je tegen ziek worden. Meerdere keren per week bewegen bevordert verder ook de bloedsomloop en zuurstoftoevoer door je lichaam, wat je lichaam kan helpen infecties te bestrijden. Streef naar minstens 30 minuten lichaamsbeweging per dag, zoals wandelen, hardlopen, zwemmen of fietsen. 

Immuniteit

Voldoende slaap is een andere essentiële factorom minder snel ziek te worden.. Te weinig slaap kan je immuunsysteem schaden en je vatbaarder maken voor ziektes. Voor de meeste volwassenen is een nachtrust van 7–8u aangeraden. Water kan helpen bij het wegspoelen van gifstoffen die je immuunsysteem kunnen verzwakken. Gehydrateerd blijven is dan ook cruciaal voor de optimale werking van je weerstand. Drink ten minste 8–10 glazen water per dag.

Daarnaast kan het drinken van kruidenthee zoals kamille en gember helpen om ontstekingen te verminderen en je immuunsysteem te stimuleren. Hoewel er niet Ă©Ă©n wondermiddel is om je immuniteit te ondersteunen, zijn er bepaalde voedingsstoffen en supplementen. Echinacea, zink en vitamine D zijn drie van de belangrijkste en gunstigste elementen die je kunnen helpen om je immuunsysteem te boosten en je tegen ziek zijn zullen beschermen..

Gezond eten, regelmatig bewegen, voldoende slapen en stress verminderen kunnen allemaal helpen om je algemene gezondheid te verbeteren en je weerstand te versterken. Daarnaast kan je je lichaam een handje helpen door de juiste kruiden en vitamines te kiezen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Was daarom dus vaak je handen, vermijd contact met zieke mensen en overweeg elk jaar een griepprik om het risico op ernstige winterkwaaltjes te verkleinen.

Je weerstand dagelijks ondersteunen met 1 handig zakje? Ontdek de Metis Winter Essentials →

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →