Omgaan met werkstress

Wat veroorzaakt werkstress en hoe omgaan met werkstress? Het is 21.00 uur, en je bent nog steeds op het werk. Thuis kun je niet ontspannen met onafgemaakt werk op je bureau. En als je dit niet afkrijgt, zal je baas boos zijn. Tenminste, dat denk je. 

Het is niet het werk dat je verhindert om te ontspannen. Het is dat je het werk ziet als een bedreiging. Stress is geen reactie op een gebeurtenis, maar eerder op hoe je de gebeurtenis interpreteert. Je denkt, "Als ik niet elke avond laat werk, word ik ontslagen," of "Mijn baas zal me niet aardig vinden," of "Mijn collega's zullen geen respect voor me hebben."

We willen graag aardig gevonden worden. En als je 'nee' zegt, denk je dat mensen boos op je zullen zijn, dus zeg je 'ja'. Dan ga je naar huis en denk je, 'Wat heb ik gedaan?'. De eerste stap om werkstress te verminderen, is om je manier van denken te veranderen, zodat je grenzen kunt stellen op het werk.

Als je tegen jezelf zegt, "Als ik nee zeg, zullen ze me niet aardig vinden," weerleg die gedachte dan met, "Als ze me niet aardig vonden, zouden ze me niet hebben gevraagd om het te doen." Als je denkt, "Als ik niet tot 's avonds laat blijf werken, krijg ik een berisping of word ik ontslagen," weerleg die gedachte dan met, "Als ik geen tijd voor mezelf neem, maak ik mezelf ziek en kan ik niet werken."

Lichamelijke gevolgen door werkstress

Constant in de stressmodus leven maakt je inderdaad ziek. Het is als het oog in oog staan met een tijger. Al je zintuigen worden scherper en je adrenaline stijgt. Af en toe is het niet erg, maar wanneer je werkstress op lange termijn ervaart, veroorzaakt het dat je lichaam aftakelt. Dat resulteert in buikpijn, darmproblemen en hartproblemen.

Wanneer je zintuigen scherper zijn, zijn dingen lichamelijk irritanter. Daarom reageren we werkstress af op familie. Als je in de stressreactiemodus zit, zal bijvoorbeeld je kind nog meer onder je huid kruipen. Het is belangrijk om dit te herkennen terwijl het gebeurt en diep in en uit te ademen voordat je reageert. Diep ademhalen verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed, wat je spieren ontspant. Dit helpt aangezien het onmogelijk is om tegelijkertijd ontspannen en gespannen te zijn.

Probeer deze tips als je veel op je bord hebt liggen

Verander van gedachten. Schrijf je angsten op notitiekaarten, zoals: "Als ik niet laat doorwerk, zal mijn baas me niet serieus nemen." Op de achterkant van elke kaart weerleg je die dreiging. "Als ik zo laat blijf werken, zal ik mijn familie nooit zien." Kijk naar deze kaarten als je moeite hebt met afsluiten en werkstress ervaart.

Zeg "nee." Nee hoeft niet te eindigen in "absoluut niet." Probeer, "Ik kan dit nu niet doen, maar ik ben bereid om met je te gaan zitten en te helpen bedenken hoe we dit kunnen doen." Of, "Ik ben bereid dit aan mijn takenlijst toe te voegen, maar kunnen we bespreken om iets anders eraf te halen?"

Adem diep in. Het zou minstens vier tot vijf seconden moeten duren om in te ademen en dezelfde hoeveelheid tijd om uit te ademen. Je zult merken dat er bij elke uitademing wat spanning verdwijnt waardoor de werkstress vermindert.

Ondersteun je lichaam met Ashwagandha. Dit is een adaptogeen kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde om het lichaam te helpen zich aan te passen aan stress. Het verlaagt de cortisolniveaus in je lichaam, waardoor stress en de symptomen zoals een verhoogde bloeddruk en hartslag verminderen. In Metis Anti-Stress 03 gebruiken we Ashwagandha KSM-66®, dit is de puurste vorm met een hoge dosis aan actieve stoffen voor een optimaal effect.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →