Magnesium, waar is het goed voor?

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor het functioneren van het lichaam. Het helpt je bloeddruk te reguleren, je botten sterk te maken en je hartrit. 

Magnesium is nodig in elk weefsel van het lichaam. Het werkt samen met nucleïnezuren om energie te produceren en is betrokken bij meer dan 300 enzymatische systemen die de eiwitproductie, signaaloverdracht in zenuwen en spieren, bloeddruk, bloedglucose en andere functies reguleren.

Regulatie van de spijsvertering: magnesium helpt bij het verlichten van obstipatie en onregelmatigheid. Vooral magnesiumbisglycinaat, dat als milder wordt beschouwd dan sommige andere magnesiumverbindingen en te vinden is als actief bestanddeel in voedingssupplementen.

Ondersteuning van spieren en zenuwen: Het is nodig voor een goede werking van spieren en zenuwen. Magnesiumionen, samen met calcium- en kaliumionen, zorgen voor de elektrische ladingen die ervoor zorgen dat spieren samentrekken en waarmee zenuwen elektrische signalen door het lichaam kunnen sturen.

Botsterkte: magnesium helpt bij het reguleren van het transport van calcium over celmembranen en speelt een sleutelrol bij de opbouw van botten. De botten dienen ook als een reservoir dat magnesium voor het lichaam opslaat. Ongeveer 60% van de totale magnesiumvoorraad van het lichaam bevindt zich in de botten.

Gezondheid van het hart: magnesium helpt de hartslag regelmatig te houden door de geleiding van elektrische signalen die de timing van het hart controleren te reguleren. Gebruikt om hartritmestoornissen te voorkomen. Arteriële stijfheid is een risicofactor die verband houdt met atherosclerose en hart- en vaatproblemen kan veroorzaken. Het helpt de wanden van de slagaders flexibeler te maken.

Een tekort aan magnesium kan ondermeer volgende problemen veroorzaken: spierkrampen, hartritmestoornissen, migraine, hoofdpijn, ... In supplementen is magnesium te vinden.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium per dag voor volwassen mannen is 300–320 mg. Voor volwassen vrouwen is het 210-220 mg per dag.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →