Het effect van de zon op veroudering

Naarmate we ouder worden ondergaat onze huid natuurlijke slijtage, net als de rest van ons lichaam. Maar veel van wat wij als natuurlijke veroudering beschouwen, is in feite te wijten aan blootstelling aan factoren zoals de zon. Dat betekent dat het voorkomen kan worden, en het is nooit te laat om ermee te beginnen.

Normale veroudering van de huid: Collageen, elastine en huidverslapping

Onder onze huid zit een vezelnetwerk van collageen en elastine, dat zijn eiwitten die de huid stevig houden. Wanneer de huid is uitgerekt, klikt deze eiwitmatrix haar weer op haar plaats. Naarmate we ouder worden, verzwakt het vezelnetwerk en zakt de huid uit omdat het zijn ondersteunende structuur verliest. Ook andere onvermijdelijke krachten dragen bij tot huidveroudering:

- De huid wordt met de jaren dunner en verliest vet. De zachtheid van onze huid als kind is vervangen door een ruwere textuur.

- De zwaartekracht trekt onophoudelijk aan de verzwakte huid, waardoor bijvoorbeeld de wangen of de huid onder de armen gaan hangen.

- Onze genetische code draagt ook onzichtbaar bij aan dit proces. Dit draagt bij sommige mensen bij tot een huid die er op hun 80ste nog 50 uitziet, en bij anderen helaas het omgekeerde.

Niets van deze zogenaamde "intrinsieke veroudering" van de huid kan worden vermeden. Maar is het je opgevallen dat we nog niets hebben gezegd over rimpels?

Te voorkomen huidveroudering: Schade door de zon

In feite zijn de meeste huidveranderingen die gepaard gaan met veroudering vermijdbaar. En de meeste zijn te wijten aan Ă©Ă©n oorzaak: zonneschade. De ultraviolette stralen van de zon dringen door in de huid. Daar beschadigen ze de elastische vezels die de huid stevig houden, waardoor rimpels kunnen ontstaan. Zonlicht is ook verantwoordelijk voor ouderdomsvlekken of "levervlekken" op de handen, het gezicht en andere gebieden.

De hoeveelheid rimpels die zich ontwikkelen en hoe opvallend ze zijn, zijn grotendeels afhankelijk van iemands levenslange blootstelling aan de zon. Hoewel we niet terug kunnen gaan en onze zorgeloze tienjarige zelf met zonnebrandcrème kunnen insmeren, kunnen we de schade die nu ontstaat wel stoppen:

- Stop met opzettelijk zonnebaden. Elke bruine kleur betekent dat de huid beschadigd is.

- Draag altijd zonnebrandcrème. Kies een product met beschermingsfactor (SPF) 15 of hoger. De handen en het gezicht worden het meest blootgesteld, bedek ze zo veel mogelijk.

- Draag een hoed met een rand die je beschermt tegen de zon.

- Vermijd de zon tussen 10.00 en 15.00 uur, wanneer de stralen het sterkst zijn.

Zelfs bij perfect gebruik van zonnebrandcrème kunnen rimpels niet volledig worden voorkomen. Sommige rimpels zijn erfelijk, en een bepaalde hoeveelheid rimpels is natuurlijk bij het ouder worden.

Het verband tussen voeding en huid

De huid is voortdurend in gevecht met de zon en herstelt en regenereert zichzelf constant. Je huid heeft de juiste voeding nodig om er jong en gezond uit te blijven zien. Als je veel junkfood eet, geef je je huid ook junkfood. Antioxidanten zoals vitamine C en E, evenals vitamine A en de B-vitamine biotine zijn bijzonder belangrijk voor een gezonde huid. Je vindt ze terug in groenten en fruit of kan ze als supplement nemen.

Onze ouders hebben ons genetisch veel geschenken gegeven. Misschien waren de genen voor een goede huid er één van jou. Maar ongeacht wat voor huid je ook geërfd hebt, je kunt actie ondernemen om de huid die je hebt te beschermen en gezond te houden. Metis supplements kan als ondersteuning helpen met een betere huid.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements