Wat doet valeriaan nu eigenlijk?

Valeriaan, ook bekend als Valeriana officinalis, is een meerjarige plant die inheems is in Europa en delen van Azië. Deze plant heeft een lange geschiedenis van gebruik in de kruidengeneeskunde, vooral vanwege zijn rustgevende en kalmerende eigenschappen. De wortel van de plant wordt gedroogd en gebruikt om valeriaanextract te maken, een populair supplement dat vaak wordt gebruikt om slaapstoornissen en angst te behandelen.

Heel lang geleden...

De geneeskrachtige eigenschappen van valeriaan zijn al eeuwenlang bekend. De oude Grieken en Romeinen gebruikten het als een remedie voor een reeks aandoeningen, van slapeloosheid tot maagproblemen. De naam 'valeriaan' is afgeleid van het Latijnse woord 'valere', wat 'gezond zijn' of 'krachtig zijn' betekent. Tijdens de middeleeuwen werd valeriaan vooral gebruikt als kalmerend middel en om de slaap te bevorderen.

De meerdere voordelen van valeriaanextract

  • Verbetering van de Slaapkwaliteit: Valeriaan wordt vaak gebruikt om slapeloosheid te behandelen. Verschillende studies hebben aangetoond dat valeriaanextract de tijd kan verkorten die nodig is om in slaap te vallen en de kwaliteit van de slaap kan verbeteren.
  • Vermindering van Angst: Naast zijn slaapbevorderende eigenschappen heeft valeriaan ook een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Dit maakt het nuttig voor mensen die last hebben van angststoornissen of stress.
  • Spierontspanning: Valeriaan kan helpen bij het verminderen van spierspanning en krampen, wat bijdraagt aan een meer ontspannen gevoel en een betere nachtrust.

Hoe werkt valeriaan nu precies?

Het werkingsmechanisme van valeriaan is complex en nog niet volledig begrepen, maar onderzoekers hebben verschillende manieren geïdentificeerd waarop valeriaan invloed kan uitoefenen op het zenuwstelsel en de slaap.

Effect op GABA

Een van de belangrijkste manieren waarop valeriaan werkt, is door de beïnvloeding van Gamma-aminoboterzuur (GABA), een neurotransmitter die een kalmerend effect heeft op de hersenen. Valeriaan lijkt de GABA-activiteit op meerdere manieren te beïnvloeden. Ten eerste kan valeriaanextract bijdragen aan de verhoging van de concentratie van GABA in de hersenen. Dit gebeurt waarschijnlijk doordat valeriaan de heropname en afbraak van GABA remt, waardoor meer van deze kalmerende neurotransmitter beschikbaar blijft in de synaptische spleten tussen neuronen. Ten tweede kan valeriaan direct binden aan GABA_A-receptoren. Dit versterkt de effecten van GABA, wat resulteert in een verhoogde inhibitie van zenuwactiviteit en dus een kalmerend effect.

Interacties met andere neurotransmitters

Naast GABA kan valeriaan ook invloed hebben op andere neurotransmittersystemen, zoals serotonine en adenosine. Valeriaan kan de serotonine-receptoren beïnvloeden, wat kan bijdragen aan een verbeterde stemming en een vermindering van angst. Daarnaast kan valeriaan de werking van adenosine versterken, een neurotransmitter die bijdraagt aan slaapregulatie door de hersenactiviteit te verminderen en slaperigheid te bevorderen.

Antioxidanten en neuroprotectieve eigenschappen

Valeriaan bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het beschermen van de hersenen tegen oxidatieve stress. Dit draagt bij aan de algehele gezondheid van de hersenen en kan indirect bijdragen aan betere slaap en minder angst. Antioxidanten in valeriaan helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen, wat kan leiden tot minder neuronale schade en een gezonder zenuwstelsel. Daarnaast kunnen sommige verbindingen in valeriaan ontstekingsremmende effecten hebben, wat bijdraagt aan de bescherming van hersencellen en het bevorderen van een rustige geest.

Wat soort effect heeft valeriaan op onze slaap?

Valeriaan heeft een bewezen effect op de slaap door zijn invloed op neurotransmitters en receptoren in de hersenen. Het helpt bij de verkorting van de inslaaptijd door de verhoging van GABA-niveaus en de versterking van GABA-receptoren, waardoor mensen sneller in slaap vallen. Bovendien kan valeriaan bijdragen aan een diepere en meer rustgevende slaap, waardoor mensen 's ochtends frisser en energieker wakker worden. Het kalmerende effect op het zenuwstelsel helpt om nachtelijke onderbrekingen van de slaap te verminderen, waardoor een ononderbroken slaapcyclus wordt bevorderd.

Hoe moet je valeriaan doseren?

Valeriaanextract is beschikbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, tincturen en thee. De dosering kan variëren afhankelijk van de vorm en de sterkte van het product. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer een uur voor het slapengaan een dosis van 400-900 mg valeriaanextract in te nemen.

Welke Metis producten bevatten valeriaan?

Sleep 08

Metis Sleep 08 is een effectief slaapsupplement dat geen gewenning veroorzaakt. Het helpt je beter door te slapen en 's nachts minder vaak wakker te worden.

Slaap & Nervositeit Duo

Metis Slaap & Nervositeit Duo is een effectieve combinatie die je zal helpen sneller in te slapen en 's nachts minder vaak wakker te worden zonder gewenning te veroorzaken. Dit product is verkozen tot het Gekozen Product Van Het Jaar 2024.

Slaap Pro Duo

Metis Slaap Pro Duo is een effectieve combinatie die sneller helpt in te slapen en je vermoeidheid zal verminderen. Deze formule is ideaal voor mensen met een verstoord slaapritme door onregelmatige werkuren.

Pharmacist Dirk
Founder Metis Supplements

← Previous Post Next Post →