Dit is wat je nog niet weet over een vitamine D tekort

Wist je dat 80% van de Belgen tijdens de winter een tekort heeft aan vitamine D?Wanneer je zonnebrandcrème draagt, last hebt van melkallergieën of een strikt veganistisch dieet volgt, loop je mogelijk risico op een vitamine D-tekort. Vitamine D, ook wel de zonnevitamine genoemd, wordt door het lichaam aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Het komt ook van nature voor in enkele voedingsmiddelen, waaronder sommige vissoorten, eierdooiers, en in verrijkte zuivel- en graanproducten.

Vitamine D is essentieel voor sterke botten, zo helpt vitamine D het lichaam calcium uit de voeding te gebruiken. Traditioneel werd een vitamine D-tekort geassocieerd met rachitis, een aandoening waarbij het botweefsel niet goed verhardt, wat leidt tot zachte botten en skeletmisvormingen. Maar steeds meer onderzoek onthult het belang van vitamine D bij de bescherming tegen een reeks gezondheidsproblemen.

Symptomen van botpijn en spierzwakte kunnen duiden op een vitamine D-tekort. Voor veel mensen zijn de symptomen echter subtiel. Toch kan zelfs zonder symptomen een tekort aan vitamine D gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Lage bloedspiegels van de vitamine zijn in verband gebracht met het volgende:

Je blootstelling aan zonlicht is beperkt. Omdat het lichaam vitamine D aanmaakt wanneer je huid wordt blootgesteld aan zonlicht, loop je mogelijk risico op een tekort als je veel binnen zit, in noordelijke breedtegraden woont, lange gewaden of hoofdbedekking draagt om religieuze redenen, of een beroep hebt dat blootstelling aan de zon verhindert. Tijdens de winter kan vitamine D-tekort vaker voorkomen omdat er minder zonlicht beschikbaar is.

Je nieren kunnen vitamine D niet omzetten naar de actieve vorm. Naarmate mensen ouder worden, zijn hun nieren minder in staat om vitamine D om te zetten naar de actieve vorm, wat het risico op vitamine D-tekort vergroot.

De Metis Winter Essentials kunnen je net die extra boost geven, zeker tijdens de herfst en wintermaanden! 

Pharmacist Dirk
Founder Metis Supplements

← Previous Post Next Post →