Hoe je de feestdagen doorkomt zonder opgeblazen gevoel

Het is weer zover - de feestdagen staan voor de deur en daar horen traditioneel allerlei heerlijke maaltijden bij. Hoewel we allemaal graag genieten van de vele feestelijke schotels, kan overmatig eten bij veel van ons vaak leiden tot maag- en darmproblemen zoals opgeblazen gevoel, verstopping en andere problemen met de spijsvertering.

Met meerdere feesten en lange uitgebreide etentjes, is het gemakkelijk om meer te eten dan je jezelf had voorgenomen. Vaak zorgt dit nadien voor een overbelasting van je spijsverteringsstelsel en kan het je een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel bezorgen. Bovendien kunnen de zware en rijke gerechten die zo typerend zijn voor een feestmaaltijd, de spijsvertering vertragen door hun hoge vetgehalte en gebrek aan vezels.

Indien mogelijk probeer je best zoveel mogelijk verwerkte voedingsmiddelen te vermijden. Deze bevatten vaak minder voedingsstoffen en zullen spijsvertering verder vertragen. Kies in plaats daarvan voor verse groenten, vol met vitaminen, mineralen en vezels, die je spijsvertering zullen bevorderen in plaats van te belemmeren. Voedingsmiddelen met veel probiotica, zoals yoghurt, kunnen ook goed zijn voor je spijsvertering. Probeer een kleine portie na de maaltijd als je iets zoets maar gezonds wilt.

Voor veel van ons gaan de zware etentjes traditiegetrouw hand-in-hand met enkele wijntjes, wat bubbels en misschien een koffietje na het eten. Omdat alcohol en cafeïne een dehydraterend effect hebben op je lichaam kunnen deze een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel net versterken. Probeer dus te genieten en ondertussen genoeg water te drinken. Aangezien je spijsvertering voldoende vocht nodig heeft, zal dit je nadien ook helpen bij het voorkomen van verstopping. Een verse kruidenthee bij het dessert is dus een goed idee. Het zorgt meteen ook voor een kalmerend effect geven op je maag en spijsvertering.

Wanneer je gevoelig bent voor een opgeblazen gevoel, constipatie of andere klachten met je spijsvertering probeer je dus in het algemeen best om niet overmatig te eten en te drinken. Maaltijden opsplitsen in kleine porties gedurende de avond kan helpen om overbelasting te voorkomen en opgeblazen gevoel te verminderen. Probeer ook niet te laat in de avond te eten, omdat dit indigestie en hartbrand kan veroorzaken door de natuurlijke productie van maagzuur — wat noodzakelijk is voor de spijsvertering.

Hoewel de lekkere maar vaak zware maaltijden vaak maag- en darmproblemen kunnen veroorzaken, blijven de feestdagen een tijd om te genieten. Een paar kleine aanpassingen zullen je hopelijk kunnen helpen om volop van de feestelijke maaltijden te genieten zonder je nadien oncomfortabel te hoeven voelen.

Wij wensen jou, je familie en vrienden alvast fijne feesten en een gezond 2023!

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Älterer Post Neuerer Post →