Kan je eigenlijk iets doen om minder snel ziek te worden?

Een gewone verkoudheid is een van de meest voorkomende ziekten die wereldwijd jaarlijks miljoenen mensen treft. Hoewel het meestal bij onschuldige symptomen blijft, kan het toch best onaangenaam zijn en uitzonderlijk ook leiden tot ernstigere ziekten. Het is dus erg belangrijk om je immuunsysteem te versterken en het risico op verkoudheid te verminderen.

Vanzelfsprekend is een gezond en evenwichtig dieet een van de beste manieren om je immuniteit te versterken. Het eten van genoeg fruit, groenten en volle granen kan je lichaam voorzien van de nodige vitaminen en mineralen om infecties te bestrijden. Zorg ook voor voldoende eiwitten, want die zijn essentieel voor je immuunsysteem, net als voeding die rijk is aan probiotica zoals yoghurt, gefermenteerde groenten en zuurkool.

Sport en lichaamsbeweging helpt je lichaam met het controleren van je stresshormonen, deze hebben namelijk een grote invloed op je immuunsysteem. Meerdere keren per week bewegen bevordert verder ook de bloedsomloop en zuurstoftoevoer door je lichaam, wat je lichaam kan helpen infecties te bestrijden. Streef naar minstens 30 minuten lichaamsbeweging per dag, zoals wandelen, hardlopen, zwemmen of fietsen. 

Voldoende slaap is een andere essentiële factor bij het in stand houden van je immuniteit. Te weinig slaap kan je immuunsysteem schaden en je vatbaarder maken voor ziektes. Voor de meeste volwassenen is een nachtrust van 7–8u aangeraden. Water kan helpen bij het wegspoelen van gifstoffen die je immuunsysteem kunnen verzwakken. Gehydrateerd blijven is dan ook cruciaal voor de optimale werking van je weerstand. Drink ten minste 8–10 glazen water per dag.

Daarnaast kan het drinken van kruidenthee zoals kamille en gember helpen om ontstekingen te verminderen en je immuunsysteem te stimuleren. Hoewel er niet één wondermiddel is om je immuniteit te ondersteunen, zijn er bepaalde voedingsstoffen en supplementen die je zeker kunnen helpen. Echinacea, zink en vitamine D zijn drie van de belangrijkste en gunstigste elementen die je kunnen helpen om je immuunsysteem te boosten.

Gezond eten, regelmatig bewegen, voldoende slapen en stress verminderen kunnen allemaal helpen om je algemene gezondheid te verbeteren en je weerstand te versterken. Daarnaast kan je je lichaam een handje helpen door de juiste kruiden en vitamines te kiezen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Was daarom dus vaak je handen, vermijd contact met zieke mensen en overweeg elk jaar een griepprik om het risico op ernstige winterkwaaltjes te verkleinen.

Je weerstand dagelijks ondersteunen met 1 handig zakje? Ontdek de Metis Winter Essentials →

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Älterer Post Neuerer Post →