Welk effect heeft stress op je slaapkwaliteit?

Wanneer het op je algemene gezondheid en welzijn aankomt, is een goede nachtrust essentieel. Wanneer je echter — bewust of onbewust — onder stress of spanning staat kan je nachtrust hier rechtstreeks onder lijden. Stress kan je slaap op verschillende manieren beïnvloeden, van moeilijk inslapen tot het verminderen van je slaapkwaliteit.

De eerste manier waarop stress je slaap beïnvloed is bij het inslapen. Stress kan een toename van adrenaline veroorzaken, waardoor je net alerter wordt of je je rusteloos gaat voelen — terwijl je eigenlijk zou willen relaxen en rustig wil kunnen inslapen. Dit kan nog eens extra worden verergerd door te gaan piekeren over de oorzaken van je stress én je slechte nachtrust zelf, en zo blijf je bezig...

Wanneer je eenmaal in slaap valt, zijn we jammer genoeg nog niet verlost van de invloed van stress. Spanning en stress kunnen ook je slaapkwaliteit zelf beïnvloeden. De kans op onrustige slaap, dromen of nachtmerries wordt groter, waardoor je minder herstellende slaap zal krijgen. Wanneer je je hier dan overdag vermoeider of meer gestrest door gaat voelen, leidt ook dit tot een vicieuze cirkel.

Het goede nieuws is dat we een aantal dingen kunnen doen om het effect van stress op onze slaap te verminderen. Ten eerste is het belangrijk de tijd te nemen om te ontspannen voor het slapengaan. Dat kan door een warm bad te nemen, een boek te lezen of wat lichte stretchoefeningen te doen. Het kan ook helpen om wat diepe ademhaling of mindfulness technieken te oefenen.

Daarnaast kunnen ingrediënten als ashwagandha en magnesium je lichaam verder ondersteunen om het effect van stress op je lichaam te verminderen. Je minder zorgen maken is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Door je lichaam beter te beschermen tegen invloed van stress zal je merken dat je opnieuw wat meer controle krijgt over je slaap en dat je — door beter uitgerust te zijn — je stress minder invloed zal gaan hebben op je nachtrust.

Tot slot is het belangrijk te onthouden dat stress een normaal onderdeel van het leven is. Door de tijd te nemen om je te ontspannen en je lichaam beter te beschermen tegen stress, kan je je nachtrust aanzienlijk verbeteren. Wat dan weer zal leiden tot een betere algemene gezondheid en welzijn.

Op zoek naar ondersteuning bij stress-gerelateerde slaapproblemen? Ontdek Metis Sleep 08 & Metis Anti-Stress 03

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →