Melatonine, wat is het juist?

Melatonine is een hormoon gemaakt door de pijnappelklier. Dat is een klier ter grootte van een erwt, net boven het midden van je hersenen. Het helpt je lichaam te weten wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden. Normaal maakt je lichaam 's nachts meer melatonine aan. Het niveau begint 's avonds te stijgen als de zon ondergaat en het daalt 's ochtends weer als de zon opkomt.

Grafiek Melatonine Leeftijd

De hoeveelheid licht die je elke dag krijgt - plus je eigen lichaamsklok - bepalen de hoeveelheid die je lichaam aanmaakt. Naarmate een persoon ouder wordt daalt de melatonine die natuurlijk aangemaakt wordt door het lichaam.

Waarom melatonine als supplement?

Mensen gebruiken melatonine als ze last hebben van slapeloosheid, problemen om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Het wordt ook genomen voor andere slaapproblemen. Zo wordt het onder meer genomen bij een vertraagde slaapfase. Mensen met deze stoornis hebben moeite met in slaap vallen voor 2 uur ’s nachts en het opstaan in de ochtend. Melatonine kan echter niet in de plaats komen van de zorg van een arts voor ernstige slaapstoornissen zoals obstructieve slaapapneu, narcolepsie of langdurige slapeloosheid. Mensen kunnen melatonine proberen als ze een baan hebben die hun normale slaapschema's verstoort, een aandoening die slaapwerkstoornis wordt genoemd. Het wordt ook gebruikt om een jetlag te behandelen of te voorkomen. Dat is het vermoeide, uitgeputte gevoel dat sommigen krijgen als ze doorheen tijdzones reizen.

Artsen onderzoeken momenteel ook of melatonine eventueel kan helpen bij: alzheimer, verschillende vormen van kanker, amyotrofische laterale sclerose (ALS), hoge nachtelijke bloeddruk en slaapproblemen bij kinderen met autisme spectrum stoornissen.

Hoe goed werkt het?

Iedereen reageert anders op medicijnen en supplementen, dus melatonine zal beter werken afhankelijk van elke persoon. Sommige studies zeggen dat het kan helpen bij jetlag en specifieke slaapproblemen zoals een vertraagde slaapfase, ploegendienststoornis en ook slaapstoornissen bij kinderen. Ander onderzoek toont aan dat het mensen met slapeloosheid iets sneller in slaap laat vallen. Het kan ook helpen om de nacht beter door te slapen, zodat je volledig uitgerust bent. Het is zeker een goed onderzocht en wetenschappelijk onderbouwd feit dat melatonine als supplement kan bijdragen tot een goede nachtrust.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →