Wat doet menopauze met je lichaam en wat kan je hieraan doen?

Het vrouwelijke lichaam is in staat tot veel verandering. Één van de meest impactvolle veranderingen in het vrouwelijke lichaam is de overgang naar menopauze. De menopauze is een natuurlijke overgang die vrouwen doorgaans vanaf halverwege de veertig doormaken. Over het algemeen wordt aangenomen dat dit wordt veroorzaakt door het afnemen van het eierstok hormoon, beter gekend als oestrogeen. Hoewel de menopauze en overgang zelf geen aandoeningen zijn, kan het echter een ingrijpend effect hebben op je algemene gezondheid en welzijn.

De invloed van de menopauze op je lichaam

Een van de meest voorkomende symptomen van de menopauze en overgang is slapeloosheid. Dit kan het gevolg zijn van schommelingen in de hormoonspiegels, maar ook van opvliegers, nachtelijk zweten of andere fysieke en emotionele veranderingen. Een verminderde slaapkwaliteit kan een aanzienlijk effect hebben op je energieniveau en algemene welzijn doorheen de dag. Door de afname van oestrogeen en de mogelijke afname van het energieniveau, zou je kunnen merken dat je sneller vermoeid bent of moeite hebt met je te concentreren.

Een ander mogelijk symptoom is eventuele veranderingen in de darmbacteriën die op hun beurt een verhoogd risico op spijsverteringsproblemen met zich meebrengen. Veel vrouwen melden ook meer te maken te krijgen met stemmingswisselingen, depressieve gevoelens of angsten.

De menopauze en overgang kan ook invloed hebben op je haar en de nagels. Haar kan droog, broos en dun worden, terwijl nagels zwak en breekbaarder kunnen worden. Door de afnemende productie van oestrogeen, zal je huid zelf minder collageen aanmaken. Dit heeft tot gevolg dat je huid minder gehydrateerd zal aanvoelen. Een doffe en droge huid is bovendien meer vatbaar voor fijne lijntjes en rimpels.

Wat kan je hieraan doen?

Tijdens de menopauze en overgang kunnen dergelijke symptomen een grote invloed hebben op je algemene gezondheid en welzijn. De menopauze is echter een natuurlijk proces waar elke vrouw in haar leven mee te maken krijgt. Jammer genoeg is het proces dus niet te vermijden.

Gelukkig kunnen enkele aanpassingen in je levensstijl helpen om je lichaam beter te ondersteunen tijdens de menopauze. Vanzelfsprekend blijft een gezonde levensstijl met voldoende sport, beweging en gezonde voeding essentieel. Je kiest hier best voor onbewerkte voeding en suikerarme dranken. Een regelmatige slaapritme en het vermijden van cafeïne kan je slaapkwaliteit verbeteren. Ontspanning, yoga of meditatie kunnen helpen voor je mentale welzijn te ondersteunen. Het innemen van Biotine, Collageen en Zink versterken je haar en nagels. Extra probiotica heeft door de positieve invloed op je darmen en spijsvertering ook een invloed op je humeur.

Verder kan je het gevoel van stress ook beperken door het gebruik van kruiden/ingrediënten zoals ashwaganda, citroenmelisse en magnesium. Wanneer de effecten van stress en menopauze toch de overhand nemen, kan Valeriaan je helpen beter te slapen en ginseng helpen tegen vermoeidheid.

Benieuwd welke ingrediënten bij jou het effect van menopauze kunnen verminderen?
Start de test →

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →Plaats een reactie