Langdurig vermoeid? Wat je moet weten.

We voelen ons allemaal wel eens moe. Misschien ben je laat opgebleven om naar televisie te kijken, heb je een nachtje doorgewerkt of word je om de paar uur wakker door een huilende baby. Het is normaal om moe te zijn na zoiets. Maar als je elke dag op koffie of frisdrank steunt om jezelf op te peppen en je nog steeds uitgeput bent, is het tijd om te onderzoeken wat er aan de hand is.

Symptomen van vermoeidheid zijn meestal duidelijk. Een langdurig gevoel van uitputting dat je kracht ontneemt en een mentale mist veroorzaakt. Je voelt je traag, voortdurend moe en zwak, alsof alles meer inspanning kost en je kunt humeurig zijn.

Het hangt af van wat de oorzaak van je vermoeidheid is. Soms heb je medische behandeling nodig. Maar begin met deze veranderingen in levensstijl en kijk of ze helpen.

Weg met technologie bij bedtijd. Mobiele telefoons, tablets en andere gadgets die je verbonden houden met de wereld, verstoren je natuurlijke slaap-waakcyclus.

Caffeïne laat je crashen. De cafeïne in koffie en energiedrankjes geeft je een kortetermijnboost, maar je kunt neerstorten wanneer het effect afneemt. Schakel ook over op cafeïnevrije koffie in de middag en avond. Op die manier zul je 's nachts niet schaapjes hoeven te tellen.

Sla de automaat over. Junkfood zit vol met "lege" calorieën. Je voelt je misschien even opgepept, maar suikerhoudende snacks zorgen ervoor dat je in een dip komt. Kies slimme snacks zoals volkoren pretzels of tortillachips, een handvol ongezouten noten, appel- of selderijplakjes met pindakaas, of volkoren crackers met magere kaas.

Beweeg meer. Lichaamsbeweging. Het idee is om je bloed te laten stromen. Volwassenen hebben ongeveer 150 minuten matige lichaamsbeweging per week nodig - dat is 30 minuten per dag, 5 dagen per week. Je kunt het in slechts 10 minuten per keer doen. Kleine dingen kunnen een groot verschil maken in je energieniveau. 

Een manier om je energie terug te krijgen is door uit te zoeken wat het veroorzaakt. Hier zijn een paar veelvoorkomende oorzaken.

Gebrek aan lichaamsbeweging. Het is simpel: beweeg meer en je krijgt meer energie. Zit meer en het omgekeerde gebeurt. Als je te vaak te weinig bezeegt heb je meer kans op gezondheidsproblemen op lange termijn.

Te weinig slaap. Mannen onder de 65 hebben 7-9 uur slaap per nacht nodig. Als je ouder wordt, kun je met minder slaap toe.

Depressie en stress. Als je van streek bent, verdrietig bent of je zorgen maakt, kan dat je geest en lichaam uitputten.

Is het serieuzer?

Praat met je dokter als je vermoeidheid niet te wijten is aan een van de boosdoeners hierboven, of als het langer dan 2 weken aanhoudt. Je dokter moet dan dieper analyseren om de oorzaak te vinden.

Dit zou een van de oorzaken kunnen zijn:

Bloedarmoede: Deze aandoening treedt op wanneer je lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft. Vermoeidheid is het meest voorkomende symptoom. Je kunt ook kortademig zijn, duizelig zijn en koude handen of voeten hebben. Sommige mannen krijgen pijn op de borst en hoofdpijn. Bloedonderzoek kan aantonen of je deze aandoening hebt.

Lage testosteronspiegel: Dit is het hormoon dat je mannelijk maakt. Het helpt bij het produceren van sperma en lichaamshaar. Het stimuleert ook je seksuele verlangen. Je lichaam begint normaal gesproken rond de leeftijd van 40 minder van dit hormoon te produceren. Sommige mensen noemen dit "menopauze". Te weinig testosteron kan erectiestoornissen en verlies van interesse in seks veroorzaken. Je kunt ook last hebben van stemmingswisselingen.

Lage schildklierhormonen: Dit wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd en treedt op wanneer je schildklier niet goed werkt. Het kan ervoor zorgen dat je gewichtstoename krijgt, verstopt raakt, je hartslag vertraagt ​​en je huid uitdroogt. Bloedonderzoek kan ook voor dit gezondheidsprobleem worden gecontroleerd.

Bijwerkingen van medicatie: Medicijnen die allergieën, depressie, hoge bloeddruk, kanker en andere gezondheidsproblemen behandelen, kunnen je energie wegnemen en je vermoeider laten voelen dan normaal. Praat met je dokter over de voordelen en risico's van al je medicijnen.

Chronische vermoeidheid: Als je altijd moe bent gedurende 6 maanden of langer, kan dit de reden zijn. Het treft meestal vrouwen, maar mannen kunnen het ook krijgen. Andere symptomen zijn spierpijn, geheugenproblemen, hoofdpijn en pijnlijke lymfeklieren.

Ernstige ziekte: Deze aandoeningen en andere, of hun behandelingen, kunnen gepaard gaan met vermoeidheid: kanker, chronische pijn, diabetes en hartaandoeningen.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →