Het kan komen door je baas, ochtendroutine, of problemen met vrienden of familie. Een beetje stress op dagelijkse basis is normaal, maar als het te veel wordt kan het negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Als je de signalen herkent dat je te veel stress hebt, kan je er iets aan doen voordat het je gezondheid aantast.
Lichamelijke signalen
Je kan te veel stress hebben zonder dat je het doorhebt. Misschien denk je dat het door een ziekte komt, maar stress kan problemen veroorzaken in je organen en systemen. Afhankelijk van hoe je met stress omgaat, kan je last hebben van symptomen die alles beïnvloeden, van je hormonen tot je hart, en meer. Enkele lichamelijke signalen dat je teveel stress hebt zijn:
- Pijn of spanning in je hoofd, borst, maag of spieren. Je spieren spannen zich aan als je gestrest bent en dat kan leiden tot hoofdpijn, migraines of spierproblemen.
- Spijsverteringsproblemen. Dit kan diarree, constipatie, misselijkheid en braken zijn. Stress kan invloed hebben op hoe snel voedsel door je systeem gaat en hoe je darmen voedingsstoffen opnemen.
- Voortplantingsproblemen. Stress kan veranderingen veroorzaken in je libido, problemen met onregelmatige of pijnlijke menstruatie bij vrouwen, of impotentie en problemen met sperma productie bij mannen. Of je nu een man of een vrouw bent, je kan ook minder seksueel verlangen voelen als je te veel stress hebt.
- Veranderingen in je hartslag en bloeddruk. Als je overweldigd bent met stress, gaat je lichaam in "vecht-of-vlucht" modus, wat ervoor zorgt dat je adrenalineklieren de hormonen cortisol en adrenaline vrijgeven. Dit kan je hart sneller laten kloppen en je bloeddruk verhogen. Dit gebeurt meestal bij een kortstondige stressfactor en de effecten verdwijnen zodra het voorbij is. Maar als je te vaak episodes hebt van dit soort acute stress, kan het ontstekingen veroorzaken in je slagaders, wat kan bijdragen aan hartaanvallen.
Mentale en emotionele signalen
Stress kan ook invloed hebben op hoe je denkt en voelt, waardoor het moeilijk is om je normale verantwoordelijkheden te vervullen en rationele beslissingen te nemen. In sommige gevallen kan deze stress ook van invloed zijn op je gedrag en kunnen sommige mensen drugs, alcohol, tabak of andere schadelijke stoffen gebruiken om met hun gevoelens om te gaan. Overmatige stress kan ook je eetlust beïnvloeden, waardoor je meer of minder dan normaal eet. Het kan daarnaast je motivatie om te sporten en fit te blijven ook beïnvloeden. Tenslotte kunnen de gevoelens die je hebt als je gestrest bent, je het gevoel geven dat je je terugtrekt uit vrienden en familie en jezelf isoleert.
Als je te gestrest bent, kun je last krijgen van bepaalde psychologische en emotionele symptomen, zoals:
• Depressie of angst
• Boosheid, prikkelbaarheid of rusteloosheid
• Je overweldigd, ongemotiveerd of onscherp voelen
• Moeite met slapen of juist te veel slapen
• Steeds maar piekeren en je gedachten niet kunnen stoppen
• Problemen met je geheugen of concentratie
• Slechte beslissingen nemen
Wanneer je best hulp zoekt
Als je moeite hebt met het omgaan met stress en niet weet wat je moet doen, kan het verstandig zijn om hulp te zoeken bij een specialist. Je huisarts is een goed beginpunt. Zij kunnen je helpen om te bepalen of de symptomen die je ervaart het gevolg zijn van een medische aandoening of een angststoornis. Ze kunnen je ook doorverwijzen naar een deskundige op het gebied van geestelijke gezondheid en je voorzien van aanvullende hulpmiddelen en bronnen. Enkele tekenen dat je hulp nodig hebt:
• Je prestaties op het werk of school lijden eronder
• Je gebruikt alcohol, drugs of tabak om met stress om te gaan
• Je eet- of slaapgewoonten veranderen significant
• Je gedraagt je op manieren die gevaarlijk zijn voor jezelf, waaronder zelfverminking
• Je hebt irrationele angsten en angstgevoelens
• Je hebt moeite om je dagelijkse verantwoordelijkheden uit te voeren • Je trekt je terug van vrienden en familie
• Je denkt aan zelfmoord of het verwonden van andere mensen
Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements