5 Tips: Verhoog je immuniteit tegen o.a. virussen

Voel jij je ziek en/of verzwakt? Hoe verhoog jij je immuniteit tegen o.a. virussen en bacteriën? Wat is mijn immuniteit en hoe werkt die? Hoe kan ik me beschermen tegen ziektes? Daarom 5 tips: verhoog je immuniteit tegen o.a. virussen.

Dit zijn allemaal vragen die deze tijd van het jaar terug bovenkomen. De griep en andere virussen gaan weer door het land en je kan je maar beschermen. Maar hoe begin je eraan?

Wat is dat juist die “immuniteit”? 

Een ander woord voor immuniteit is je menselijk afweersysteem, weerstand of immuunsysteem. Dit wordt gedefinieerd als een weerstand van het lichaam tegen ziekmakende stoffen van buiten en in het lichaam.

Waarom is het zo belangrijk? 

Omdat het de taak is van het immuunsysteem om ziekteverwekkers te detecteren en vervolgens te elimineren. Dus hoe beter voorbereid en sterker je immuniteit is hoe minder je ziek bent, simpel toch?

...hoe beter voorbereid en sterker je immuniteit is hoe minder je ziek bent, simpel toch?

Maar hoe kan je deze immuniteit nu verhogen?

Aha, nu zijn we er! Het klinkt als iets onmogelijks maar niks is minder waar, daarom hebben wij enkele handige tips opgesomd om je immuunsysteem te versterken.

1.Sporten en bewegen

Volgens een artikel in Time heeft David Nieman, een professor in de volksgezondheid en directeur van het Human Performance Lab van de Appalachian State University, een aantal onderzoeken uitgevoerd om de dingen te vinden die het vermogen van het lichaam om ziekte af te weren het best hebben versterkt. Regelmatige lichaamsbeweging bleek een van de meest impactvolle. ‘Als je kijkt naar alle leefstijlfactoren die het aantal dagen dat je verkoudheid verkort, vermindert, is het zijn van een fysiek actieve persoon de belangrijkste,’ legt dr. Nieman in het artikel uit.

2. Zzz… Slapen jij!

Inderdaad het moet niet altijd lastig zijn maar slapen kan zeer goed helpen. Wanneer je slaapt wordt je immuunsysteem geactiveerd. Je lichaam hoeft zich dan immers niet met andere taken bezig te houden en kan zich geheel richten op opruimen en herstellen. Het is dan echter wel belangrijk dat je ook lang en goed genoeg slaapt.  zorg er dus voor dat je 8u kwalitatieve slaap hebt.

3.Vermijd (langdurige) stress

Duurt je spanning kort? En neem je vervolgens de tijd om te recupereren? Dan zal er weinig gebeuren. Nadat je weer helemaal tot rust bent gekomen, ga je vrolijk verder met je leven.

Echter, blijf je blootstaan aan stress? En laad je je batterij niet op? Dan blijft je cortisolproductie hoog en dat maakt je immuunsysteem kwetsbaar. Want, de focus ligt niet op je gezond houden, maar op overleven.

Zo wordt chronische stress onder andere door de overproductie van cortisol in verband gebracht met diabetes 2, overgewicht, spijsverteringsklachten, hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Daarnaast kan de stress ervoor zorgen dat je uiteindelijk te weinig cortisol aanmaakt met als gevolg dat je afweersysteem overactief wordt en als het ware van een mug een olifant maakt. Het ziet dan het eigen lichaamsweefsel als bedreiging wat allergieën kan veroorzaken, maar ook auto-immuunaandoeningen.

4. Voedingssupplementen op basis van Ginseng

Ginseng is een wortel die al langer bekend staat om zijn geneeskundige aard en werd daarom al duizenden jaren gebruikt in de traditionele oosterse geneeskunde. Het verhoogt het energieniveau maar heeft ook positieve effecten op het immuunsysteem. Ginseng stimuleert het immuunsysteem en zorgt voor vermindering van allergische reacties, de toename van het aantal witte bloedcellen en sneller herstel van de darmflora na antibioticagebruik.

5. Verminder je alcohol consumptie

Jep, deze zit er ook tussen. De verwerking van alcohol zorgt voor afbraakstoffen. Een ophoping van afbraakstoffen in het lichaam is een belangrijke oorzaak van verminderde weerstand tegen ziekte. Overmatig drinken kan dus zorgen voor een onderdrukking van het immuniteitssysteem, waardoor je dus vatbaarder wordt voor verkoudheden en andere infecties.

 

Hopelijk heb je iets gehad aan onze 5 tips: verhoog je immuniteit tegen o.a. virussen. Laten we ons samen beschermen tegen de vieze virussen en andere factoren in deze wereld.Ontdek snel wat hoe Metis jou kan helpen.  

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →Plaats een reactie