Niet kunnen slapen door stress

Kan je niet slapen door stress? Je bent niet alleen. Het is een feit dat veel mensen niet kunnen slapen door stress. Gedurende de dag komen we allemaal stress tegen, of het nu werkgerelateerd is of door andere omstandigheden. Het is onvermijdelijk en op zichzelf geen probleem, tenzij het je slaappatroon verstoort. Als piekeren je ervan weerhoudt om in slaap te vallen of door te slapen, is dat wanneer het een probleem wordt. Hoe kun je deze problemen aanpakken?

Hoe lang moet een mens slapen?

Als er geen sprake is van slaapproblemen, zul je gemakkelijk in slaap vallen en meestal binnen een half uur in slaap zijn. Gemiddeld heeft een persoon ongeveer 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig, maar slechts 15% van de bevolking slaapt daadwerkelijk zo lang. Veel mensen krijgen niet de hoeveelheid slaap die ze eigenlijk nodig hebben, vaak als gevolg van slaapproblemen.

De benodigde slaapuren variëren sterk en zijn biologisch bepaald. Verscheidene factoren kunnen invloed hebben op de duur van je gezonde nachtrust:

  • Activiteit
  • Geslacht
  • Gezondheid
  • Leefsituatie
  • Leeftijd

Hoewel velen een slaapbehoefte hebben van 7 tot 9 uur per nacht, zijn er aanzienlijke individuele variaties:

  • Ongeveer 8% van de mensen heeft genoeg aan minder dan 5 uur slaap.
  • Slechts 2% van de mensen heeft meer dan 10 uur slaap nodig.

De invloed van stress op slaap

Om de invloed van stress op slaap te begrijpen, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat stress precies inhoudt. Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op externe factoren, zoals werkproblemen, financiële zorgen of persoonlijke conflicten. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, nervositeit en spanning, die op hun beurt de slaap kunnen verstoren.

Kan slaapproblemen veroorzaakt worden door stress?

Ja, er bestaat een directe verbinding tussen stress en slaapproblemen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die langdurig onder stress staan, meer moeite hebben met in slaap vallen en vaak 's nachts wakker worden. Bovendien kan stress ook leiden tot het ontwikkelen van slaapstoornissen, zoals slapeloosheid. Piekeren kan een hardnekkige vicieuze cirkel worden na verloop van tijd, vooral wanneer je je zorgen begint te maken over het feit dat je nu "moet" slapen, anders zul je morgen moe zijn. Deze paradox activeert je stresshormonen, waardoor je nog langer wakker blijft. Het is belangrijk op te merken dat stress niet alleen de slaap verslechtert, maar ook dat slechte slaap stress kan verergeren en zelfs kan bijdragen aan het ontstaan van een burn-out.

Piekeren blijkt een cruciaal onderliggend mechanisme te zijn in de wisselwerking tussen stress en slaap. Het lijkt erop dat dit proces een vicieuze cirkel vormt, waarbij stress leidt tot slechte slaap, wat op zijn beurt weer extra stress veroorzaakt.

Kan je niet slapen door stress?

Stressgerelateerde slaapproblemen Voordat je verder gaat, is het belangrijk om te achterhalen of jouw slaapproblemen voortkomen uit stress. De kenmerken van slaapstoornissen door stress omvatten:

  • Moeite met in slaap vallen
  • Vaak wakker worden gedurende de nacht
  • Ontwaken zonder zich uitgerust te voelen
  • Overmatige vermoeidheid gedurende de dag
  • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen
  • Te kort slapen
  • Te vroeg wakker worden

Herken je deze symptomen? Je bent niet alleen; 37% van de bevolking ervaart slaapproblemen als gevolg van stress. Maar wat kun je eraan doen?

Waarom kan je niet slapen door stress?

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op uitdagingen of dreigingen. In matige hoeveelheden kan het zelfs productief zijn. Wanneer stress chronisch wordt, kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals slaaptekort. Tijdens stress produceren onze lichamen cortisol, een hormoon dat ons alert maakt en klaar om te reageren op dreigingen. Echter, 's nachts kan dit hormoon ons wakker houden, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen of diep te slapen.

Piekeren daarentegen is een mentale reactie op stress. Het omvat het voortdurend dwalen in overmatige gedachten over problemen of zorgen, vaak in een negatieve spiraal. Vooral 's nachts kunnen deze zorgen verergeren, wanneer er minder afleidingen zijn. Het piekeren activeert de hersenen op een manier die vergelijkbaar is met fysieke stress, waardoor het moeilijk wordt om te ontspannen en in slaap te vallen.

Wat moet je doen als je niet kan slapen door stress?

1. Slaaproutine 

Creëer een consistente slaaproutine. Ga elke avond, ook in het weekend, op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op, dit bevordert een gezond slaappatroon. Het handhaven van een regelmatig slaap-waakritme helpt je niet alleen beter door te slapen, maar ook sneller in slaap te vallen. Je lichaam zal synchroniseren met je interne klok, waardoor stressgerelateerde slapeloosheid minder impact heeft.

Slaapvriendelijke omgeving

Investeer in een comfortabele matras en verduisterende gordijnen om hinderlijk licht buiten te houden. Een koele kamertemperatuur bevordert ook de slaap, omdat het helpt ons lichaam af te koelen. In een tijd waarin technologie alomtegenwoordig is, is het belangrijk om bewust te zijn van het effect van elektronische apparaten op onze slaap. Het blauwe licht dat wordt uitgestraald door smartphones, tablets, laptops en andere apparaten verstoort de productie van het slaaphormoon melatonine. Vermijd daarom het gebruik van deze apparaten vlak voor het slapengaan.

2. Ontspannen

Heb je moeite met slapen door stress? Neem de tijd om te ontspannen. Meditatie en diepe ademhaling zijn effectieve technieken die je stressniveau verlagen voor het slapengaan, waardoor je een meer rustgevende slaap krijgt.

Diepe ademhaling

Diepe ademhalingstechnieken zijn niet alleen een manier om stress te verminderen, maar het verbetert ook de zuurstoftoevoer naar je hersenen. Begin met diep inademen en vervolgens langzaam uitademen, waardoor je lichaam de kans krijgt om te ontspannen.

Meditatie

Meditatie helpt bij het kalmeren van je geest en het ontspannen van je lichaam. Door regelmatig te mediteren, zul je merken dat je stress vermindert en dat je een diepere slaap bereikt.

3. Voedingssupplementen

Het Metis Slaap & Nervositeit Duo is een krachtige combinatie die je ondersteunt om sneller in slaap te vallen en minder vaak 's nachts wakker te worden, zonder dat je eraan gewend raakt. Dankzij ingrediënten zoals Ashwagandha KSM-66 en magnesium kun je genieten van een goede nachtrust.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →